Themerson

Naar aanleiding van het artikel 'De poëzie van Themerson' van Nicolaas Matsier (28 januari) het volgende.

Stefan Themerson werd geboren in de stad Plock, 90 km ten WNW van Warschau, gelegen aan de rechteroever van Weichsel, in een volkomen in Polen geassimileerde joodse familie. Plock is een van de oudste Poolse steden, zetel van de bisschop, en behoorde nooit tot Wit-Rusland.

Vermoedelijk bedoelde Matsier de stad Polock in Wit-Rusland (ca. 95 km. ten WNW van Witebsk, de geboortestad van Marc Chagall). Polock behoorde tot 1772 (de eerste Poolse deling) inderdaad tot het Koninkrijk Polen.

Stefan Themerson nam deel aan de in Frankrijk geformeerde Poolse Brigade van de Podhale Fuseliers, die beroemd werd wegens haar moedige inzet in Narvik/Noorwegen, van 8 mei tot en met 8 juni 1940.

Deze brigade dekte ook de geallieerde aftocht uit Narvik en verliet haar posities als laatste.

    • Ir. A.E.W. Kepinski