Rugkwetsuur Timmer; Schaatsploeg begint Spelen met blessures

NAGANO, 4 FEBR. Met een gebalde vuist sloeg Marianne Timmer op tafel. “Ik heb nooit ergens last van”, zei de Nederlandse sprintkampioene vanochtend verbitterd bij de persconferentie van de Nederlandse sprintploeg in Nagano. Uitgerekend aan de vooravond van de Olympische Spelen wordt de sprintster geplaagd door een hardnekkige rugblessure. De aanhechtingen van de rugwervels voelen erg hard aan, vooral bij het schaatsen. Veelvuldige fysiotherapie moet het ongemak verhelpen.

De achttiende Olympische Spelen worden zaterdagochtend geopend, maar Timmer hoeft pas vrijdag 13 februari het ijs op voor haar eerste race. Ze rijdt dan de eerste van de twee races op de 500 meter. Later in het toernooi start ze op de 1.500 en de 1.000 meter. De Groningse weet niet wat de oorzaak is van haar blessure, wel dat ze er sinds het trainingskamp in Inzell, vlak voor de WK sprint in Berlijn, last van heeft. “Ik zal wel iets verkeerd hebben gedaan, bij de krachttraining of zo. Het wordt steeds erger.” Ondanks deze tegenslag is bij Timmer geen plaats voor pessimisme. “Ik neem aan dat de pijn straks weer over is.”

Met haar achtste plaats stelde de 23-jarige schaatsster tweeënhalve week geleden bij de WK sprint teleur. Vorig jaar was ze in Hamar zesde geworden en legde ze bij de WK afstanden in Warschau op de 1.000 meter beslag op een gouden medaille. “Ik was vooral pissig over hoe het de eerste dag ging. Pas bij de laatste 1.000 meter in Berlijn was de felheid terug”, zei ze vanochtend in de M-Wave, het reusachtige ijsstadion aan de rand van Nagano waar de olympische schaatswedstrijden worden gehouden.

Met blessures of de naweeën daarvan kampen ook stayer Bob de Jong en sprintster Andrea Nuyt. “Na twee minuten lopen mijn benen vol”, zei De Jong vanochtend over zijn dijbeenblessure. “Dat is knap irritant.” Zondag start hij op de 5.000 meter. Anderhalve week later, op 17 februari, rijdt hij de 10.000 meter. Nuyt (500 meter) heeft pijn in haar linkervoet nadat daaruit eerder deze week een wrat is verwijderd.

Met uitzondering van de vrouwenkernploeg allround trainen alle Nederlandse schaatsers inmiddels in Nagano. Later vandaag zou de ploeg van bondscoach Sijtje van der Lende vanuit het trainingskamp in Koumi in Nagano aankomen. De shorttrackploeg wordt vanavond in Japan verwacht. Hun wedstrijden beginnen pas op dinsdag 17 februari. Snowboarder Thedo Remmelink blijft in Shiga Kogen, waar zondag de reuzenslalom voor mannen wordt gehouden.