Rembrandthuis koopt groot archief aan

AMSTERDAM, 4 FEBR. Het Rembrandthuis in Amsterdam heeft onlangs het archief van de Duitse kunsthistoricus en Rembrandt-deskundige Werner Sumowski verworven.

De aankoop, mede mogelijk gemaakt door de steun van particulieren en een fonds, past in het streven van het museum om zich geleidelijk te ontwikkelen tot een informatiecentrum over leven en werk van Rembrandt.

Werner Sumowski, emeritus hoogleraar aan de universiteit van Stuttgart, geldt als een deskundige op het gebied van de leerlingen (en navolgers) van Rembrandt. In een reeks standaardwerken bracht hij het oeuvre van de talrijke schilders uit de Rembrandt-school in kaart.

Niet bekend

Het Rembrandthuis, dat momenteel een forse uitbreiding ondergaat, heeft zich ten doel gesteld zo veel mogelijk informatie over Rembrandt bijeen te brengen en ter beschikking te stellen aan het publiek. “We krijgen jaarlijks zo'n drieduizend vragen. Daar willen beter op in kunnen spelen.”

Pal naast de voormalige woning van Rembrandt wordt nu een nieuwe vleugel gebouwd die uitbreiding van het museum mogelijk zal maken. Hier zullen niet alleen tentoonstellingszalen, een winkel, een auditorium en een bibliotheek worden gevestigd, maar ook publiekelijk toegankelijke computerschermen. De vrijgekomen ruimtes in het huidige Rembrandthuis zullen zoveel mogelijk worden teruggebracht in de staat waarin ze verkeerden toen Rembrandt er woonde en werkte.

Met de aankoop van het Sumowski-archief heeft het Rembrandthuis een lacune in de beschikbare documentatie aangevuld. De Heer: “Onze bibliotheek is redelijk compleet. En over elke ets van Rembrandt hebben we hier een apart dossier. Maar op het gebied van schilderijen waren we minder goed voorzien.” Op de vraag of het museum annex informatiecentrum in de toekomst ook onderdak hoopt te bieden aan de archieven van andere Rembrandt-onderzoekers, reageert De Heer diplomatiek. “We zullen proberen waar te maken dat het Rembrandthuis een goede plaats is voor zulke archieven.”