President van Armenië treedt af na nederlagen

JEREVAN, 4 FEBR. Levon Ter-Petrosian, de president van Armenië, treedt af. Hij zei gisteren in een toespraak op de Armeense televisie dat “de vredespartij een nederlaag heeft geleden” en dat hij daaruit zijn consequenties trekt. Het parlement aanvaardde vandaag met 111 tegen 36 stemmen het ontslag van de president.

Ter-Petrosian, president sinds de onafhankelijkheid van 1991, was de afgelopen dagen in een politiek isolement gedrongen door het aftreden van een reeks hoge functionarissen, zoals de minister van Buitenlandse Zaken, de directeur van de Centrale Bank en de minister van Regionale Ontwikkeling. De invloedrijke burgemeester van de hoofdstad Jerevan, die tevens voorzitter is van de regeringspartij, was eveneens opgestapt. Vandaag volgde de voorzitter van het parlement. Ter-Petrosian verloor bovendien de meerderheid in het parlement door het overlopen van een groot deel van 'zijn' fractie naar de oppositie.

De belangrijkste aanleiding voor de crisis in Armenië is de kwestie-Nagorny Karabach, de Armeense enclave in het buurland Azerbajdzjan. Ter-Petrosian wijzigde vorig jaar zijn beleid ten aanzien van Karabach door zich uit te spreken voor een plan van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE voor een geleidelijke oplossing van de kwestie, waarbij Karabach deel zou blijven uitmaken van Azerbajdzjan. Die koerswijziging viel in Armenië zelf verkeerd: de 'haviken' - voorstanders van de onafhankelijkheid van Karabach - accepteerden haar niet. Niet alleen de oppositie, maar ook velen in Ter-Petrosians achterban keerden zich tegen de eenzijdige concessies en de “defaitistische” koers van de president. Toen maandag minister van Buitenlandse Zaken Arzoemanian aftrad, Ter-Petrosians belangrijkste bondgenoot, was de positie van de president onhoudbaar geworden.

De president zei gisteren in een televisietoespraak dat “de machtskringen die u allen kent” zijn ontslag hadden geëist. “In de huidige situatie dreigt de toepassing van de constitutionele rechten van de president het land te destabiliseren. Ik heb dus voldaan aan de eis en bied mijn ontslag aan”, aldus Ter-Petrosian.

Binnen veertig dagen moeten in Armenië verkiezingen voor een nieuwe president worden gehouden. Premier Robert Kotsjarian, ex-president van de eenzijdig uitgeroepen 'Republiek Karabach' en een van Ter-Petrosians belangrijkste critici, is tot die verkiezingen interim-president. (Reuters, AP, AFP)