Oproep tot naleving Olympisch Bestand

NEW YORK, 4 FEBR. De voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft gisteren opgeroepen tot naleving van een Olympisch Bestand voor de duur van de Olympische Winterspelen die zaterdag in het Japanse Nagano beginnen en tot 22 februari duren. De voorzitter, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Hennady Oedovenko, verwees daarbij naar een resolutie die de Assemblée in november aanvaardde, gebaseerd op de oude Griekse traditie van 'ekecheria', toen ook alle vijandelijkheden werden gestaakt tijdens Olympische Spelen.

Oedovenko had bij het uitgeven van zijn verklaring onrust in verschillende delen van de wereld op het oog, zo antwoordde hij op een vraag van een journalist of hij dacht aan de mogelijkheid van militaire actie tegen Irak. Volgens Oedovenko “zal het een krachtige boodschap van hoop aan de internationale gemeenschap zenden, als een Olympisch Bestand ons kan helpen zelfs maar een kort respijt te bewerkstelligen van conflict en strijd”. (Reuters)