Meer politie na klacht van discotheek

UITGEEST, 4 FEBR. De regiopolitie Kennemerland gaat de surveillance op zaterdagavond in Uitgeest uitbreiden. Dit heeft de politie toegezegd horeca-ondernemer G. van de Hoek. Deze ziet daarom voorlopig af van zijn plan om tien leden van een Beverwijkse sportschool in te huren voor het handhaven van de orde in het dorp.

Volgens Van de Hoek, eigenaar van discotheek The Gate, onderneemt de politie te weinig tegen het geweld op straat. Een kleine groep jongeren zou al geruime tijd willekeurige voorbijgangers in elkaar slaan en beroven. “Er moet iets worden gedaan om de rust terug te laten keren in het dorp. De mensen moeten toch zeker fatsoenlijk over straat kunnen.”

Zijn plan om een 'knokploeg' te vormen was voor de politie onaanvaardbaar. “Dat kan zo maar niet. Alleen de politie is bevoegd voor het gebruik van geweld op straat”, zegt H. Sambeek, uitvoerend dienstchef van het politiedistrict IJmond, waar Uitgeest onder valt. Wel zal volgens Sambeek de surveillance op zaterdagavond in Uitgeest worden uitgebreid van zes agenten naar acht. Op termijn komen daar nog twee agenten te paard bij.

Sambeek erkent dat met name het platteland de dupe is geworden van de reorganisatie van de politie in regiokorpsen, die enkele jaren geleden is doorgevoerd. Als gevolg daarvan is het aantal agenten dat permanent in Uitgeest werkt, teruggebracht van veertien naar twee.

Ook korpschef E. van Hoorn van de politieregio Brabant-Noord heeft deze week gezegd dat de politie op het platteland moet worden uitgebreid. De korpsbeheerder in de regio, burgemeester Rombouts van Den Bosch, sloot zich hierbij aan. Acht gealarmeerde politieagenten slaagden er afgelopen zaterdagnacht niet in ongeveer veertig jongeren tegen te houden die het personeel van een discotheek in het Brabantse plaatsje Zeeland belaagden.