Lewinsky na vertrek vaak in Witte Huis

WASHINGTON, 4 FEBR. De voormalige stagiaire Monica Lewinsky heeft het Witte Huis nog zeker 37 keer bezocht nadat ze in 1996 was overgeplaatst naar het Pentagon. Dat meldt de Amerikaanse pers, op basis van anonieme bronnen die inzage hebben gehad in de bezoekerslijsten van het Witte Huis.

Die lijsten heeft het Witte Huis vorige week overgedragen aan onafhankelijk aanklager Kenneth Starr, die onderzoekt of president Clinton en Lewinsky een verhouding hadden, en of de president haar aangespoord heeft daarover onder ede te liegen. De lijsten geven niet aan wie Lewinsky in het Witte Huis bezocht. Het is niet ongebruikelijk voor oud-medewerkers van het Witte Huis om af en toe terug te keren om oude vrienden en collega's op te zoeken.

Het onderzoek van Starr richt zich onder meer op de vraag of Clinton en zijn vriend en adviseur Vernon Jordan hebben geprobeerd om Lewinsky een vorm van zwijggeld te betalen. Jordan, een van de machtigste advocaten in Washington, heeft Lewinsky niet zomaar geholpen bij het zoeken van een baan in New York. Volgens The Washington Post heeft hij persoonlijk gebeld met de bestuursvoorzitter van het cosmeticaconcern Revlon, de miljardair Ronald O. Perelman, om een goed woordje voor de oud-stagiaire te doen. Dat telefoontje naar de hoogste baas van Revlon (waar Jordan commissaris is) kwam minder dan 24 uur nadat Lewinsky een verklaring had ondertekend dat ze geen verhouding met Clinton had. Een paar dagen later was Lewinsky aangenomen.

Lewinsky is gisteren, tot in het vliegtuig achtervolgd door journalisten en cameralieden, uit Washington vertrokken naar Los Angeles, waar haar vader woont. Aanklager Starr is nog steeds niet ingegaan op haar aanbod dat ze volledige opening van zaken zal geven in ruil voor vrijstelling van strafvervolging. Lewinsky heeft haar eigen officiële schriftelijke verklaring waarin ze onder ede zegt dat ze geen verhouding met de president had, tegengesproken in gesprekken die een vriendin heeft opgenomen op de band. Als wat ze op de band zegt waar is, hangt haar een aanklacht wegens meineed boven het hoofd.

Starr ging gisteren verder met het vergaren van informatie. Voor de kamer van onderzoek (grand jury) verhoorden zijn medewerkers George Stephanopoulos, tot vorig jaar een naaste medewerker van Clinton die een kantoortje vlak bij de Oval Office had. Na zijn verhoor zei Stephanopoulos dat hij niets weet over de vermeende verhouding. Twee weken geleden was hij een van de eersten die in het openbaar speculeerden over vervroegd aftreden van de president.

Ook een ex-stagiaire, Caroline Self (20), getuigde gisteren dat ze niets wist van “een onfatsoenlijk relatie tussen de president en Monica Lewinsky of enige andere stagiaire”. Ze maakte van de gelegenheid gebruik om zich na afloop van haar verhoor tegenover de pers te beklagen over het slechte beeld dat door de affaire is ontstaan over stagiaires in het Witte Huis - “de beste en slimste jonge mensen in Amerika”, aldus Self.

Starr heeft inmiddels ook Clintons adviseur Bruce Lindsey gedagvaard en plaatsvervangend stafchef John Podesta. Clintons advocaat Robert Bennett heeft de rechter in de zaak Paula Jones opnieuw gevraagd om de zaak te vervroegen, van 27 mei naar 23 maart. Als argument voerde Bennett aan dat de tegenpartij ondanks een zwijgplicht die de rechter heeft opgelegd zoveel informatie naar de pers laat uitlekken, dat een eerlijk proces steeds moeilijker wordt.