Levenslang geëist voor moord op agente Gremmer

ROTTERDAM, 4 FEBR. Bij de rechtbank in Almelo is dinsdag levenslang geëist tegen de 41-jarige Benny S. wegens onder meer de moord op de 28-jarige hoofdagente A. Gremmer. De man schoot de hoofdagente dood toen zij op 28 oktober als lid van een arrestatieteam een woning binnentrad aan de Onyxhorst in Den Haag, waar de verdachte zich ophield.

S. had zich die vroege ochtend schietklaar bovenaan de trap in de woning opgesteld, “als een roofdier dat zijn prooi opwachtte”, aldus hoofdofficier van justitie B. Hendriks. “Allegonda Gremmer had geen schijn van kans.”

Het was aan de professionaliteit van de Rotterdamse agente te danken dat S. levend het pand had verlaten, beklemtoonde de hoofdofficier. “Hoewel zij voelde dat ze geraakt was, schoot ze niet terug.”

De verklaringen van de dader over de fatale schietpartij zijn tegenstrijdig. Aanvankelijk vertelde hij onmiddellijk te hebben geschoten, omdat hij vermoedde dat er werd ingebroken. Ter zitting zei hij het schot per ongeluk te hebben gelost. De man is eerder veroordeeld tot tien jaar voor een overval met dodelijke afloop op een geldloper.

Hij had zijn pistool die nacht schietklaar onder zijn kussen liggen. De Almeloër wachtte op de eerste verdieping Gremmer op en schoot haar neer toen ze de trap op kwam. Na het schot gooide de verdachte zijn vuurwapen weg en werd hij ingerekend. Gremmer overleed ter plaatse aan de halswond. Het was de eerste keer dat een lid van een arrestatieteam tijdens een actie werd doodgeschoten. Omdat het niet lukte de deur te forceren, was Gremmer door een ingeslagen raam naar binnen gegaan. De verrassingstactiek werkte daarom niet.

De aanhouding van de verdachte hing samen met een geval van ernstige mishandeling op 24 augustus. Vier mannen overvielen toen een echtpaar in hun woning in het Twentse Beckum. De 47-jarige A. Meijerink overleed een maand later aan zijn verwondingen.

De mishandeling bleek een dodelijke vergissing. De knokploeg had in opdracht van een seksbaas uit Enschede een in ongenade gevallen bedrijfsleider te grazen moeten nemen die tegenover het slachtoffer woonde.

Op 28 oktober hield de politie vier verdachten aan, allen uitsmijter bij sekshuizen in Enschede. Het ging behalve om hoofdverdachte S. om B.S (28), M.B. (32), en R.H. (40), allen afkomstig uit Moordrecht. De officier eiste dinsdag tegen B.S. en R.H. vier jaar gevangenisstraf. De vierde verdachte hoorde voor zijn aandeel vorige week al acht jaar cel vorderen. De verdachten zouden zich van februari 1996 tot augustus 1997 hebben schuldig gemaakt aan zware mishandelingen, bedreigingen, verboden wapenbezit, vrijheidsberovingen en pogingen tot doodslag.

Uitspraak 17 februari.