Jeltsin: geweld tegen Irak lokt wereldoorlog uit

MOSKOU, 4 FEBR. De Russische president Jeltsin heeft vandaag president Clinton van de VS gewaarschuwd dat hij mogelijk een wereldoorlog uitlokt als hij opdracht geeft geweld te gebruiken tegen Irak.

Rusland heeft bij herhaling duidelijk gemaakt zich te verzetten tegen gebruik van geweld tegen Irak, maar dit was Jeltsins hardste uitlating tot dusverre. “Hij handelt te luidruchtig”, zo citeerde het persbureau Interfax Jeltsin in een gesprek met de Russische vice-premier Anatoli Tsjoebais. “Men dient in een wereld die verzadigd is van wapens die zich soms in handen van terroristen bevinden accuraat te zijn. Nu zeggen sommigen: laten we ze met vliegtuigen en bommen besproeien. Nee, eerlijk gezegd klinkt dat helemaal niet naar Clinton”, zei hij in een verwijzing naar Amerikaanse plannen om nog verborgen Iraakse massa-vernietigingswapens te bombarderen. Jeltsin zei dat Rusland zijn uiterste best doet om een militair treffen te voorkomen en dat het daarbij de steun heeft van andere landen - inclusief leden van de Veiligheidsraad van de VN. Hij noemde die landen overigens niet.

Het Russische parlement liet gisteren weten dat Rusland zich niet langer gebonden acht aan de handelssancties tegen Irak als de VS Irak aanvallen zonder toestemming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De - niet bindende - resolutie werd met een overweldigende meerderheid aangenomen. “Ik ben geschokt dat de publieke opinie in de Verenigde Staten neigt tot het gebruik van geweld, zelfs een nucleaire aanval”, verklaarde de voorzitter van de Doema, Gennadi Seleznjov.

De Britse premier, Tony Blair, praat vandaag telefonisch met Jeltsin om hem ervan te doordringen dat Londen, net als Moskou, een diplomatieke oplossing wil in de crisis rond Irak, maar dat er geen andere optie dan de militaire is als de Iraakse leider Saddam Hussein niet inbindt. Dat meldde vandaag Blairs woordvoerder. (Reuters)