Industrie verdient het meest aan export

De Nederlandse industrie profiteert het meest van de export. Het afgelopen jaar zagen de bedrijven in het buitenland de prijzen van hun producten met 2,2 procent stijgen terwijl zij er op de binnenlandse markt 1,6 procent meer voor hun spullen konden krijgen. Dat blijkt uit vandaag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De voedings- en genotsmiddelenindustrie kon december vorig jaar 5,8 procent meer in het buitenland krijgen in vergelijking met dezelfde maand het jaar daarvoor. De binnenlandse prijzen lagen in december 3,1 procent hoger dan dezelfde maand in 1996. De basismetaal- en metaalproducentenindustrie ving de laatste maand vorig jaar op de exportmarkten 7,4 procent meer. Op de binnenlandse markt werden hun spullen 2,8 procent duuurder.