Iberia wil met order voor Airbus besparen

MADRID, 4 FEBR. De gisteren aangekondigde grote order van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia voor Airbus-toestellen is vooral bedoeld de vloot te standaardiseren en de onderhoudskosten terug te brengen.

De order betreft 76 Airbus-toestellen ter waarde van 400 miljard peseta (5,5 miljard gulden).

De Iberia-vloot was tot dusver een lappendeken van uiteenlopende vliegtuigtypes. Grote verliezer bij de vernieuwing van de vloot is Boeing-Mcdonell Douglas, die met de aankoop van de zestien Boeing 757's (125 miljard peseta) slechts een voortzetting van het bestaande contract tot 2004 bevestigd zag.

Iberia, dat de afgelopen jaren ingrijpende maatregelen moest nemen om zijn bedrijfsresultaat uit de rode cijfers te halen, heeft 50 vliegtuigen van het type A 319, A 320 en A 321 bij Airbus besteld. De levering ligt tussen dit jaar en 2004. Daarnaast is een optie genomen op nog eens 26 vliegtuigen. Van de nieuwe vliegtuigen wordt eenderde in eigendom verkregen, de helft via een leasecontract met koopclausule en het resterende deel via huur. De Spaanse regering heeft aangekondigd dat de Spaanse participatie in het Airbus-concern, nu ruim vier procent, met de nieuwe aankoop uitgebreid zal moeten worden. Dat laatste betekent dat Spanje ook een groter deel van het werk binnen Airbus uitbesteed zal krijgen.

De vernieuwing van de vloot maakt deel uit van het project van privatisering van Iberia, die volgens minister van Industrie Josep Piqué tussen dit jaar en de eerste helft van 1999 zal plaatshebben. Naast de bestaande afspraken met het Amerikaanse American Airlines, hoopt Iberia zijn marktpositie te versterken door in maart een overeenkomst met British Airways te sluiten.

Iberia presenteerde gisteren zijn beste resultaten van de afgelopen jaren. De luchtvaartmaatschappij behaalde het afgelopen jaar een bedrijfsresultaat voor belastingen van 18,4 miljard peseta, zevenmaal het resultaat van het voorgaande jaar. Dit jaar voorziet Iberia een brutoresultaat van 35 miljard peseta.