Hockeycoach Bianchi wordt voetbaltrainer

ROTTERDAM, 4 FEBR. Rob Bianchi keert terug in het voetbal. De huidige trainer-coach van hockeyclub Kampong treedt volgend seizoen in dienst bij de Amsterdamse amateurclub AFC. De overeenkomst geldt voorlopig voor de duur van één jaar. “Ik ben ooit verdwaald in het hockey, maar ben nooit de weg kwijt geraakt”, zei de 49-jarige Bianchi vanmorgen. “Voetbal is altijd mijn eerste liefde gebleven.”

Als profvoetballer maakte Bianchi naam bij DWS en FC Amsterdam. Na afloop van zijn actieve loopbaan koos hij voor de opleiding coach betaald voetbal. Hij zakte voor het examen. Via zijn echtgenote, oud-international Marjolijn Gouka, kwam hij daarna in het hockey terecht. “Maar ik ben altijd een voetballer gebleven. Tot op de dag van vandaag kan ik nog steeds geen stick in mijn handen vasthouden.”

Bij AFC wordt Bianchi, die wel in het bezit is van het diploma oefenmeester I, de opvolger van interim-coach Pim van der Meent. Beiden kennen elkaar nog van de periode bij FC Amsterdam. Bianchi speelt tegenwoordig in het veteranenelftal van AFC, dat uitkomt in de hoofdklasse A van de zondagamateurs. Zijn oudste zoon Laurens maakt deel uit van de A-selectie van AFC. “Van belangenverstrengeling kunnen ze mij niet betichten. Hij was er eerder dan ik.”

Bianchi werd in 1990 bondscoach van de Nederlandse hockeymannen. Een jaar later werd de docent lichamelijke opvoeding het slachtoffer van een coup, geïnitieerd door een invloedrijke groep binnen de nationale selectie. Na het EK in Parijs moest hij plaats maken voor Hans Jorritsma. Bianchi trad daarop in dienst als coach van de overgangsklasser Laren.

Bij Kampong is Bianchi momenteel bezig aan zijn vijfde seizoen. Eind jaren tachtig was hij ook al werkzaam bij de hoofdklasser uit Utrecht. Dit seizoen kende de ploeg een sterke start, met onder meer een overwinning in de eerste competitieronde op koploper HGC. Na zestien speelronden bezet Kampong de vijfde plaats op de ranglijst, één punt achter Bloemendaal. De bovenste vier strijden na de reguliere competitie om de landstitel. “Het elftal staat. De komende weken gaan we werken aan een mooi slot.”

Een terugkeer in het hockey sluit Bianchi op termijn niet uit. “Hockey blijft mij fascineren. Daar doet deze stap niets aan af. Kampong zal altijd mijn club blijven. Wellicht komt het ooit nog tot een derde periode.”