Gebrek aan chemie nekt volleybalcoach

Het komt niet vaak voor dat de trainer van een winnende sportploeg wordt ontslagen. Het overkwam Casper Groenhuijzen, de coach van Dynamo, de ongeslagen koploper uit de volleybal-eredivisie. Wat is er aan de hand in Apeldoorn?

ROTTERDAM, 4 FEBR. Paul van Sliedrecht, technisch directeur van Dynamo, benadrukt dat bij de volleybal-landskampioen van “voetbaltoestanden” geen sprake is. “Het was niet zo van: één potje verliezen en de coach moet oprotten.” Volgens Van Sliedrecht is twee maanden lang geprobeerd de situatie rondom trainer-coach Casper Groenhuijzen te verbeteren. “We hebben er keihard aan gewerkt.”

Verscheidene gesprekken leverden niet het beoogde resultaat op. Een deel van de spelersgroep was ontevreden over de werkwijze van Groenhuijzen. Daardoor ontstond tweespalt in de selectie. Het vertrek van de coach was noodzakelijk om de eenheid te herstellen. Groenhuijzen kreeg vorige week zaterdag al te horen dat het bestuur zijn contract met onmiddellijke ingang wilde ontbinden en de coach kon zich daar wel in vinden. “De afgelopen weken vond ik vervelend. Er was een onwerkbare situatie ontstaan. Als het niet klikt, dan klikt het niet.”

Groenhuijzen, die aan zijn eerste seizoen bij Dynamo bezig was, werd door een aantal spelers verweten dat hij op mentaal vlak te weinig ondersteuning bood. “Ze hadden liever een minder afstandelijke benadering gehad”, verduidelijkt Van Sliedrecht. Het betrof zo'n vier spelers, anderen waren wel tevreden over de coach. “Sommige spelers hebben een politieagent nodig, sommige een sociaal type”, aldus aanvoerder-spelverdeler Frank Denkers. “Maar wil je een topprestatie leveren dan moet het met de hele ploeg klikken. En dat was niet het geval. De chemie tussen de coach en sommige spelers ontbrak”, zegt Van Sliedrecht die in december de eerste tekenen opmerkte van het heersende ongenoegen.

Groenhuijzen zegt een coach te zijn die een deel van de verantwoordelijkheden bij de spelers legt. “Als je bij deze club speelt, behoor je als speler een bepaalde beleving te hebben en die was er de laatste tijd niet.” Hij beaamt zelf ook fouten te hebben gemaakt. “In het begin heb ik bepaalde zaken verkeerd ingeschat en aangepakt. Een van de dingen die ik mezelf verwijt is dat ik spelers er niet van heb overtuigd dat ze zich eerst bij hun club behoren waar te maken voordat ze aan het Nederlands team of aan het buitenland mogen denken.”

De onderlinge problemen ontaardden niet in grote ruzies. Wel had Groenhuijzen het idee dat sommige spelers op een nederlaag zaten te wachten zodat ze hun ongenoegen konden uiten. Dynamo won echter tot nu al zijn competitiewedstrijden. Alleen in de Champions League stelde de ploeg teleur door de eerste twee wedstrijden ruimschoots te verliezen. Na het eerste duel tegen het Franse PUC ontstond in de kleedkamer een fikse woordenwisseling tussen de spelers. “Maar dat ging toen alleen over het gedrag van Denkers”, beweert Van Sliedrecht.

De technisch directeur is niet eens ontevreden over het spel van Dynamo in de Europese competitie. Het valt hem zelfs mee. “We hebben een nieuwe ploeg en die moet ook leren op zijn bek te gaan.” Van Sliedrecht ontkent niet dat er te weinig spelers bij Dynamo rondlopen die het vuur kunnen opstoken. Daarom wil de club ook één of twee nieuwe spelers aantrekken. “Dat moeten winnaars zijn.” Allereerst wordt gekeken naar Nederlandse internationals of oud-internationals die in het buitenland spelen. “Een type als Marko Klok”, verduidelijkt Van Sliedrecht.

Groenhuijzen nam gisteravond afscheid van de spelers. “Ik heb mijn visie gegeven en ze veel succes gewenst. Ook heb ik gezegd dat ik wel weer een keer langskom als het straks belangrijk wordt in de competitie. Dat kan ook makkelijk. Er is geen sprake van haatgevoelens. Bij mij althans niet.”

Assistent-coach Adri de Wilde krijgt voorlopig de zeggenschap over de ploeg. Vanavond zit hij op de bank in het Champions League-duel tegen het Russische Belgorod. De Wilde wordt zeker niet de opvolger van Groenhuijzen. Hij verlaat de club aan het einde van het seizoen en vervolgt zijn werkzaamheden als assistent van bondscoach Toon Gerbrands. Dynamo hoopt snel een nieuwe hoofdcoach te vinden.

    • Hans Klippus