Expansief DAF bloeit en heeft weer 310 vacatures; Productie omhoog van 95 naar 115 trucks per dag

AALSMEER, 4 FEBR. Vrachtwagenfabrikant DAF moet weer op zoek naar nieuw personeel. De voor september geplande verhoging van de productie van 95 naar 115 trucks per dag leidt tot zo'n 310 extra banen. Dat maakte bestuursvoorzitter C. Baan gisteravond bekend aan de vooravond van de Bedrijfsauto RAI. Nu biedt de onderneming werk aan 5.500 mensen.

Volgens Baan gaat het DAF zeer voor de wind. De jaarcijfers die het Amerikaanse moederbedrijf Paccar gisteren presenteerde, bevestigen dit beeld. Paccar zag de omzet in 1997 met 50 procent stijgen tot omgerekend 13,3 miljard gulden, terwijl de winst met maar liefst 71 procent toenam tot 705 miljoen gulden. De winstgroei was voor een groot deel te danken aan DAF.

Duidelijk is dat DAF bijna vijf jaar na zijn faillissement weer fier is herrezen op de internationale markt voor het truckvervoer. Het met steun van de banken in 1993 doorgestarte bedrijf werd in het najaar van 1996 overgenomen door de Amerikaanse truckfabrikant Paccar.

Zowel DAF-bestuursvoorzitter Cor Baan als zijn Paccar-collega Mark Pigott kwam gisteravond in een kas in Aalsmeer aan de vooravond van de RAI voor bedrijfswagens superlatieven tekort om het karakter van deze gouden deal te onderstrepen. Pigott ging in zijn adoratie nog het verst. Hij noemde DAF “waarschijnlijk de meest winstgevende truckfabrikant van Europa” en bestempelde het vlaggenschip van DAF, de nieuwe zware truck boven 16 ton DAF 95 XF, als de “Rolex onder de trucks”.

Voor zijn rijeigenschappen, lage exploitatiekosten en comfort heeft de 95 XF de 'Truck of the Year award 1998' gekregen. Deze door belangrijke concurrenten als Volvo, Scania en Mercedes-Benz felbegeerde prijs heeft volgens Baan in een klap een einde gemaakt aan het fabeltje dat het met DAF als truckfabrikant gedaan zou zijn. “Het was altijd maar van: ze kunnen bij DAF geen nieuwe producten meer ontwikkelen, ze hebben er geen geld voor, de aantallen die ze maken zijn te klein, etcetera.” Vooral de lage ontwikkelingskosten van iets meer dan 100 miljoen voor de 95 XF zijn een schijntje vergeleken bij de miljarden die Mercedes-Benz heeft geïnvesteerd in zijn paradepaard onder de zware trucks, de Actros. “Bij de introductie van de Actros in Hannover zag ik het al”, zegt algemeen directeur van DAF Nederland Fred van Putten. “De Actros is een truck die is gebouwd door ingenieurs voor ingenieurs. Er is op geen enkele manier geluisterd naar wat de klanten willen.”

Via het zogeheten total-care programma dat de klant niet alleen op technisch maar ook op financieel gebied van advies dient, heeft DAF via honderden vraaggesprekken een hechte relatie met zijn klanten opgebouwd. Nederlands grootste vervoerder, de Harry Vos-groep, heeft 160 DAF's in bestelling. De fabrieken in Eindhoven en Westerlo kunnen op dit moment de vraag uit de markt nauwelijks bijhouden.

Vorig jaar verkocht DAF 16.800 trucks, een stijging van 41 procent vergeleken met 1996. Een groot deel betrof de zware truck 95 XF, waarvan er vorig jaar 13.100 zijn verkocht. Een trend die zich in januari dit jaar met 1.300 nieuwe verkopen heeft doorgezet. DAF, dat sinds de overname door Paccar geen afzonderlijke verlies- en winstcijfers meer publiceert, heeft daarmee voor een belangrijk deel bijgedragen aan de winst van 701 miljoen gulden van de Amerikaans moeder, die 933 miljoen gulden neertelde voor DAF.

DAF's besluit om de productie te verhogen - waarvoor dus 310 extra medewerkers nodig zijn - is vooral ingegeven om de levertijd voor een nieuwe truck (nu nog ongeveer 19 weken) omlaag te brengen. Een jaar geleden produceerde DAF nog 65 trucks per dag, inmiddels gemiddeld 95, maar in september zal de productie worden verhoogd naar 115 vrachtwagens per dag. Het wachten is nog op de daarvoor benodigde machines die in augustus arriveren.

Niettemin denkt Baan dat de DAF 95 XF niet zo snel op de Amerikaanse markt zal worden geïntroduceerd. Daar produceert Paccar onder de namen Kenworth en Peterbilt zijn eigen trucks. In Foden in Engeland heeft Paccar nog een truckfabriek voor vrachtwagens voor speciaal vervoer. Paccar is met een marktaandeel van twintig procent de tweede truckfabrikant in de VS, na Mercedes-Benz die na het inlijven van Freightliner in de VS de grootste is. Baan onderstreept echter dat de Amerikaanse markt heel anders in elkaar zit dan de Europese. De Amerikanen ontwikkelen zelf weinig. Ze kopen alles in, van motoren tot cabines, waarna ze de wagens assembleren. Paccar is wat dat betreft een heel ander bedrijf dan DAF dat zelf wel ontwikkelt. Baan noemt daarom de suggestie van de concurrentie dat de Amerikanen in de toekomst steeds meer dingen die DAF nu nog zelfstandig doet - zoals het ontwikkelen van motoren - naar zich toe zullen trekken “lachwekkend”.

    • Marc Serné