Ex-agent aangehouden wegens vervalsing

ROTTERDAM, 4 FEBR. De op verdenking van grootschalige corruptie ontslagen Rotterdamse ex-agent Richard L. is dinsdag aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij vervalsing van documenten. Dit heeft het openbaar ministerie in Rotterdam bekendgemaakt.

L. heeft volgens justitie samen met een 35-jarige zakenpartner gewerkt voor het bedrijf Europrice in Rotterdam. Dat bedrijf verstrekte tegen betaling op grote schaal valse documenten, zoals paspoorten, rijbewijzen en horecapapieren.

Richard L. werkte eerder bij de criminele inlichtingendienst (CID) van de Rotterdamse politie. In die functie was hij de spil in de vermoedelijk grootste corruptie-affaire uit de historie van de Rotterdamse politie. Hij verkocht volgens bronnen bij politie en justitie op grote schaal en in belangrijke onderzoeken informatie aan verdachten. Korpsbeheerder Peper droeg L. april 1997 voor ontslag voor, nog voordat het gerechtelijk vooronderzoek tegen de CID'er was afgerond.

L. was onder meer centrale figuur in het zogeheten Beveronderzoek, de Rotterdamse aftakking van de IRT-affaire. In dit nooit afgeronde Rotterdamse onderzoek zijn door L. in samenwerking met zijn Haarlemse collega's Langendoen en Van Vondel en onder leiding van de Rotterdamse officier van justitie R. de Groot uiteindelijk 22.000 kilo softdrugs op de markt gebracht. Volgens justitie staat vast dat de corrupte rechercheur onder meer de hoofdverdachte en diens echtgenote in de Bever-zaak anoniem benaderde met het aanbod justitiestukken te leveren in ruil voor geld.

L. verklaarde later tegenover de rijksrecherche dat hij de vertrouwelijke informatie had doorgespeeld naar criminelen uit frustratie over stopzetting van het Bever-onderzoek. Hij werd begin 1996 op heterdaad betrapt toen hij tegen betaling geheime informatie aanbood aan een verdachte van drugshandel. Diens advocaat mr. P. Doedens heeft eerder gezegd dat brigadier L. informatie verkocht aan criminelen in zeker vijftien onderzoeken.

Het gerechtelijk vooronderzoek tegen L. in deze zaak loopt nog. Een woordvoerder van het Rotterdamse parket zei vanochtend dat het onderzoek tegen L. nog niet is afgerond.

Hij zegt dat de nieuwe verdenkingen tegen L. in een afzonderlijk onderzoek worden afgehandeld. Onbekend is volgens justitie of L. al handelde in valse documenten toen hij nog voor de politie werkte.