Ecclestone wil Grote Prijs in Chinese Zhuhai

ROTTERDAM, 4 FEBR. China maakt volgend jaar een goede kans op de organisatie van een Grote Prijs in de Formule I. Volgens Bernie Ecclestone, de grote baas van de Formule I, maakt het circuit in de buurt van Zhuhai de meeste aanspraak op de race. Zhuhai ligt in de buurt van de Portugese enclave Macao.

China komt in aanmerking voor de prestigieuze autorace door de organisatorische problemen in België en Frankrijk. De Franse regering kan onvoldoende garanties bieden over de organisatie en de tv-uitzendrechten van de wedstrijd. In België krijgen de organisatoren volgend jaar te maken met het verbod op tabaksreclame. Volgens Ecclestone is de autorace in Francorchamps niet interessant zonder de sponsors uit de sigarettenindustie.

Europees commissaris Karel van Miert heeft gisteren forse kritiek geuit op het dreigement van Ecclestone om de Belgische Grote Prijs van de agenda te schrappen. De Europese Commissie heeft onlangs een onderzoek ingesteld naar de praktijken van Ecclestone en de internationale automobielfederatie (FIA). Volgens de Belg Van Miert overtreedt Ecclestone praktisch alle regels van het spel. “Hij maakt misbruik maakt van zijn machtspositie. Het dreigement is in strijd met het Europese recht. Wij zullen hiervoor niet buigen. Onze houding zal harder zijn dan wat men op nationaal gebied gewend is.” (Reuters, Belga)