Door Vlaamse rechtbank; Nederlandse veroordeeld voor 'stalking'

ANTWERPEN, 4 FEBR. Een 26-jarige vrouw uit Hellevoetsluis mag zich drie jaar lang niet meer vertonen in Zoersel in België, waar de Vlaamse popzanger Koen Wauters woont. Verder moet de vrouw een gedwongen psychiatrische behandeling ondergaan.

Dat heeft de rechtbank in Antwerpen gisteren beslist.

De Nederlandse vrouw, die bij verstek werd veroordeeld, stond terecht wegens stalking, het hinderlijk volgen en lastigvallen van een persoon. De vrouw valt de Vlaamse zanger Koen Wauters al vier jaar lang lastig. Eerder werd ze ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De advocaat van Wauters had alleen gevraagd om een straatverbod voor de vrouw. De Belgische officier van justitie had echter ook opname in een psychiatrisch ziekenhuis geëist. De vrouw heeft zichzelf enkele weken geleden al vrijwillig onder behandeling laten stellen wegens psychische problemen. Zij was ervan overtuigd dat Wauters, zanger van de Belgische popgroep Clouseau, verliefd op haar was. Die overtuiging zette zij om in brieven schrijven, inbraakpogingen, achtervolgingen en andere hinderlijke bemoeienissen met het privé-leven van de zanger.

In tegenstelling tot België kan de politie in Nederland weinig doen tegen de stalking, omdat het volgens de Nederlandse wet niet strafbaar is. Het enige wat slachtoffers kunnen vragen is een straatverbod. In de praktijk lijkt dat echter weinig op te lossen. “De politie kan de straat niet dag en nacht in de gaten houden. Een stalker laat zich niet weerhouden door zoiets als een straatverbod”, aldus een 47-jarige man wiens leven twaalf jaar lang werd beheerst door de aanwezigheid van een verliefde vrouw. In haar wanen was zij met hem getrouwd. Dagelijks probeerde zij hem daarvan te doordringen - tot en met het plaatsen van een huwelijksadvertentie in de krant. De vrouw is uiteindelijk opgenomen in een psychiatrische kliniek omdat zij zichzelf dermate verwaarloosde dat zij een gevaar voor zichzelf begon te worden.

De Nederlandse justitie werkt aan een anti-stalkingswet die eind volgend jaar van kracht zou kunnen worden. Stalkers zouden dan ingesloten kunnen worden wegens het langdurig lastigvallen van derden. De regeringscoalitie PvdA, VVD en D66 in de Tweede Kamer pleitte in december vorig jaar ervoor in zo'n wet een maximale gevangenisstraf voor stalking van drie jaar op te nemen.

Het is in Nederland nog niet voorgekomen dat een stalker werd veroordeeld tot verplichte opname in een psychiatrische inrichting. Rechters zouden dit misschien wel willen, maar zij hebben daartoe geen handvat. Alleen wanneer iemand een gevaar is voor zichzelf of voor zijn omgeving, is gedwongen opname volgens de wet toegestaan. Bij de meeste stalkers is dat gevaar niet aantoonbaar.