De Unie wil 50 aandelen per Philips- werknemer

ROTTERDAM, 4 FEBR. Een cadeautje van vijftig aandelen per Philips-werknemer. Dat voorstel lanceert vakbond De Unie voorafgaand aan de CAO-onderhandelingen bij de Nederlandse Philips-bedrijven. Omgerekend tegen de huidige beurskoers van 140 gulden zou dat neerkomen op een bonus van 7.000 gulden per werknemer.

Volgens De Unie gaat Philips dit jaar een fors pakket eigen aandelen inkopen, met de bedoeling om de externe aandeelhouders meer waar voor hun geld te geven. De vakbond vindt dat de werknemers, die jarenlang genoegen hebben genomen met gematigde loonstijgingen, hier ook van moeten kunnen meeprofiteren. Het aandelenpakket voor iedere werknemer mag niet ten koste gaan van de structurele looneis, stelt De Unie. De vakbond wil dat de lonen in 1998 met 3,75 procent omhoog gaan en volgend jaar met 3,5 procent.

Als Philips geen eigen aandelen inkoopt, stelt De Unie voor om alle werknemers een optiepakket voor vijftig aandelen te geven. Op dit moment hebben zo'n 400 tot 500 Philips-managers een optieregeling; de rest van het personeel in Nederland kan (in aandelen) converteerbare obligaties in het eigen bedrijf kopen. Bij de VHP Philips, de vakbond voor het hoger personeel, staat men “sympathiek ten opzichte van het voorstel van De Unie”. FNV Bondgenoten ziet de beloning voor werknemers liever in loon dan in aandelen.