Concessie Irak gemeld in wapencrisis

BAGDAD/ WASHINGTON, 4 FEBR. Irak is bereid acht 'presidentiële plaatsen' voor de duur van een maand voor wapeninspecteurs van de Verenigde Naties open te stellen. Dat heeft de Amerikaanse televisiemaatschapij CNN vandaag gemeld.

Een dergelijke Iraakse concessie werd eerder door Russische woordvoerders gemeld, maar vervolgens als volledig onjuist door Irak ontkend. De Verenigde Staten, die het voortouw hebben genomen tegen Irak in de huidige confrontatie over de wapeninspecties, eisen in overeenstemming met resoluties van de Veiligheidsraad van de VN onbelemmerde toegang voor de VN-inspecteurs tot alle plaatsen waar zij verboden wapens vermoeden.

CNN citeerde niet nader aangeduide bronnen volgens wie de 15 leden van de Veiligheidsraad ieder vijf inspecteurs mogen selecteren, die samen met twee inspecteurs uit elk van de 21 lidaten van de VN-ontwapeningscommissie UNSCOM de acht 'presidentiële plaatsen' zouden “bezoeken”.

Arabische leiders zijn bereid zich neer te leggen bij Amerikaanse militaire actie tegen Irak als de huidige crisis over de wapeninspecties door de Verenigde Naties niet met diplomatieke middelen kan worden opgelost, zo verklaarde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, gisteren op haar weg terug uit het Midden-Oosten naar Washington. Volgens Albright geven de Arabische leiders de voorkeur aan diplomatieke middelen, maar “drong niemand van hen er bij mij op aan de president te zeggen geen geweld te gebruiken”.

Alleen Koeweit heeft zich achter eventuele militaire actie door de VS opgesteld; alle andere Arabische leiders die Albright de afgelopen dagen sprak onderstreepten dat Irak de resoluties van de Veiligheidsraad moet uitvoeren, en zelf voor de gevolgen verantwoordelijk is als het dat niet doet. De secretaris-generaal van de Arabische Liga, de Egyptenaar Abdel-Meguid, zei vandaag overigens Albrights uitspraak niet te geloven. Volgens Abdel-Meguid, in Amman op weg naar Bagdad voor een bemiddelingsmissie, zijn de Arabische regeringen tegen een Amerikaanse aanval op Irak.

Albright herhaalde gisteren dat het Amerikaanse geduld “niet oneindig” is en dat de situatie niet langer dan weken kan voortduren. Amerikaanse functionarissen sloten gisteren niet uit dat Albright een nieuwe trip naar het Midden-Oosten zal maken voor een besluit over actie wordt genomen.

Russische diplomatieke inspanningen de crisis vreedzaam te regelen, gaan intussen door, evenals die van Frankrijk, Turkije en andere landen en organisaties. Vandaag arriveren de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, en Abdel-Meguid in Bagdad; de Franse afgezant, een topambtenaar, sprak gisteren al met de Iraakse vice-premier Tareq Aziz en minister van Buitenlandse Zaken Mohammed al-Sahhaf. De secretaris-generaal van de VN. Kofi Annan, voerde gisteren een lang en volgens de VN “constructief” telefoongesprek met Aziz. (Reuters, AP, AFP)