Chef Davis Britse loterij afgetreden

LONDEN, 4 FEBR. De Britse regering heeft de man die verantwoordelijk is voor het overheidstoezicht op de Nationale Loterij gisteren gedwongen zijn functie ter beschikking te stellen. Directeur-generaal Peter Davis had 's morgens nog verklaard dat hij niet aan opstappen dacht.

Maar na een vier uur durend onderhoud met minister van Cultuur, Chris Smith, kondigde een korte verklaring zijn voortijdig heengaan aan. De bewindsman had Davis duidelijk gemaakt dat zijn vertrek noodzakelijk was om het publieke vertrouwen in de Nationale Loterij te herstellen. In de verklaring onderstreepte de minister dat de integriteit van de directeur-generaal niet ter discussie staat.

Maandag al had directeur Guy Snowden zijn functie neergelegd bij het consortium Camelot dat de Britse staatsloterij bestiert. Dat gebeurde nadat hij een rechtszaak wegens smaad tegen Richard Branson, oprichter van de Virgin-groep, had verloren. Indirect bevestigde het vonnis dat Snowden aan Branson een aanbod tot omkoping had gedaan. Tijdens de rechtszaak bleek al dat directeur-generaal Davis in een vroegtijdig stadium ernstige twijfels over de zakenpraktijken van de Amerikaanse firma GTech had gekoesterd maar daaraan geen consequenties verbonden had. Snowden was tot gisteren voorzitter van GTech.