Beurskoersen iets lager op rustig Damrak

AMSTERDAM, 4 FEBR. Na dagen van turbulentie is vanochtend de rust teruggekeerd op de Amsterdamse effectenbeurs. De meeste hoofdfondsen stonden op licht verlies. De toonaangevende AEX-index noteerde vroeg in de middag 959,21 punten, 1,25 punten lager dan gisteren.

AMSTERDAM Het Damrak volgde vanochtend de beurzen in het Verre Oosten, waar na een sterk herstel eerder deze week, de koersen vandaag licht daalden.

Ook bij de andere Europese beurzen was er sprake van een lichte achteruitgang. De beurzen van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië daalden tussen de 0,4 en 0,8 procent.

De dollar kon de beurs nauwelijks ondersteuning bieden. Op de wisselmarkt van Amsterdam stond de koers van de dollar rond het middaguur op 2,0485 gulden, een fractie hoger dan gisteren

Op de lokale markt steeg Tulip Computers met dertig cent naar 9,50 gulden na de aankondiging van de verkoop van een dochterbedrijf met het oog op rendementsherstel.

Tulip maakte in november tegen alle verwachtingen in bekend in 1997 toch weer in de rode cijfers te belanden.

KLM, dat gisteren de grootste daler was na de bekendmaking van wat teleurstellende kwartaalcijfers, leed vanochtend opnieuw verlies. Dit keer verloor het aandeel 1,50 op 68,20 gulden. Philips en Vendex International hoorden eveneens tot de verliezers. Het elektronicaconcern daalde 1,90 op 135,20 gulden en Vendex zakte met 2,10 naar 111,50.

Een stijgende trend toonde het aandeel Van Ommeren. De koers van het scheepvaart- en opslagconcern stond aan het eind van de ochtend op 69,30 gulden. Ook branchegenoot Pakhoed deed het goed met een stijging van 0,70 op 64,70 gulden.

Unilever was onder de AEX-fondsen de grootste stijger. Het aandeel steeg 1,7 procent in waarde door twee gulden duurder te worden op 119,90.

NEW YORK Het koersgemiddelde op de effectenbeurs van New York is gisteren uiteindelijk hoger gesloten.

Aanvankelijk gleed het Dow Jones-gemiddelde gestaag weg, maar later op de dag stapten kopers in de markt om te profiteren van de lagere prijzen. Wall Street sloot uiteindelijk met een winst van 52,56 punten op 8160,35.

TOKIO Op de aandelenbeurs van Tokio zorgden winstnemingen voor een daling van de Nikkei-index met 140,36 punten tot 17.022,98. Een winstwaarschuwing van Mitsubishi Electric zorgde ook voor onrust over de te verwachten bedrijfsresultaten. De ondernemingen in Japan sluiten de boeken op 31 maart.

Winstnemingen eisten hun tol in Hongkong. De Hang Seng-index zakte daardoor 222,90 punten naar 10.302,61.

De opleving op andere aandelenbeursen in Azië na het Chinese nieuwjaar en de einde van de Ramadan lijkt ook van korte duur. Zo zakte de beurs in Maleisië, die dinsdag een winstsprong van 23 procent beleefde, tussentijds 10,55 punten of 1,5 procent.

Elders waren de verliezen nog groter, zoals in Jakarta en Bangkok die beide 3,6 procent verloren, en Manila dat 2,1 procent inleverde.

In Thailand maakten de beurskoersen de grootste val door. De aandelenindex daalde hier met 9,54 procent.