Berisha keert terug in parlement Albanië

TIRANA, 4 FEBR. De belangrijkste Albanese oppositiepartij, de Democratische Partij van ex-president Sali Berisha, heeft na zeven maanden haar boycot van het parlement beëindigd.

De Democratische Partij, die bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar een zware nederlaag leed tegen de socialisten van de huidige premier Fatos Nano, begon haar boycot van het parlement in september, nadat een van haar parlementariërs bij een aanslag door een socialistisch lid van het parlement zwaar gewond was geraakt. De internationale gemeenschap heeft de Democraten herhaaldelijk opgeroepen weer aan het werk van het parlement deel te nemen, dit mede in verband met de opstelling van een grondwet, later dit jaar.

Ex-president Berisha zei gisteren in een toespraak tot aanhangers dat de partij op andere “democratische” manieren zal bijven protesteren tegen het bewind van de socialisten. Het doel van de boycot, zei hij, was het Westen ervan te doordringen dat de socialisten de rechten van het parlement schenden. Volgens Berisha was dat doel bereikt.

Onduidelijk is wanneer de 27 leden van de Democratische Partij weer naar het parlement terugkeren. Het 155 leden tellende parlement is de afgelopen weken bezig geweest met de bespreking van de begroting voor dit jaar. De begroting werd vandaag - zonder de Democraten - aangenomen. Volgens Berisha zal de leiding van de partij op korte termijn een besluit nemen over de terugkeer van de Democraten in het parlement.

In Tirana hebben acht rechters hun hongerstaking, die ze in december begonnen, beëindigd. Ze wilden met hun actie protesteren tegen een wet die bepaalt dat rechters en openbare aanklagers een universitaire opleiding moeten hebben. De wet betekende het ontslag van 420 rechters en openbare aanklagers, die ten tijde van het bewind van Berisha na een stoomcursus van zes maanden waren benoemd. Dat gebeurde om het vacuüm dat was ontstaan door het massale ontslag van communistische rechters en aanklagers, op te vullen. Volgens de huidige minister van Justitie, Neritan Ceka, zijn ten tijde van Berisha's bewind veel rechters benoemd die nauwelijks kunnen lezen en schrijven en die zich schuldig maken aan corruptie. “De Albanese rechtspraak maakt deel uit van de onderwereld. Veel mensen die in het rechtsstelsel werken zijn elementen die we hebben geërfd van een corrupte staat. (..) Vaak laten deze lieden criminelen vrij om materiële redenen: ze worden door die criminelen betaald”, zo zei Ceka in december. (Reuters)