Arrestatie schandaal werving fondsen

WASHINGTON, 4 FEBR. De Amerikaanse politie heeft gisteren de eerste arrestatie verricht in het schandaal van de politieke fondsenwerving. Op de luchthaven Dulles International, bij Washington, gaf de Democratische fondsenwerver Yah Lin “Charlie” Trie, een oude vriend van president Clinton uit Arkansas, zich zonder verzet over aan de FBI.

Trie (49), die vorige week officieel in staat van beschuldiging was gesteld, hield zich al maanden op in China. Terwijl de Amerikaanse justitie en het Congres het afgelopen jaar de financiering onderzochten van de campagnes van de presidentsverkiezingen van 1996, en vooral die van president Clinton, leek Trie een veilig heenkomen gezocht te hebben in Peking.

Gisteren bleek dat de Amerikaanse justitie hem op het spoor was gekomen en hem via zijn advocaat had overtuigd naar de VS terug te keren, om terecht te staan. Trie is meteen weer vrijgelaten op een borgtocht van 200.000 dollar, maar hij heeft zijn paspoort moeten inleveren.

Trie wordt ervan verdacht illegale donaties naar de Democratische Partij gesluisd te hebben, en ook naar een steunfonds voor de advocatenkosten van president Clinton. Hij zou bijdragen van buitenlanders, die in de VS geen politieke donaties mogen doen, witgewassen hebben door Amerikaanse burgers of ingezetenen als stromannen te gebruiken. Dezen schreven een cheque uit aan de Democratische partij en werden weer schadeloos gesteld door Tries buitenlandse contacten. Nadat het schandaal van de fondsenwerving eind 1996 naar buiten kwam, hebben de Democraten in totaal een bedrag van 1,2 miljoen dollar dat door Trie was ingezameld teruggestort.

In ruil voor zijn actieve fondsenwerving zou Trie makkelijk toegang tot het Witte Huis, en contacten met regeringsfunctionarissen hebben gekregen. Buitenlandse zakenlieden gaf hij soms een persoonlijke rondleiding door de presidentiële ambtswoning. En hij kreeg uitnodigingen voor verscheidene officiële plechtigheden. In april 1996 benoemde Clinton Trie samen met bankiers, geleerden en zakenlieden, in een presidentiële commissie voor bevordering van de handel met Oost-Azië. Tussen juni 1994 en augustus 1996 woonde Trie tien diners, lunches of koffiebijeenkomsten met de president bij en vier met vice-president Gore.

De vriendschap tussen Clinton en Trie, die in 1974 uit Taiwan naar de VS emigreerde en later tot Amerikaans staatsburger werd genaturaliseerd, dateert uit de jaren tachtig, toen Clinton gouverneur van Arkansas was en Trie een Chinees restaurant in Little Rock dreef, waar Clinton vaak kwam eten. In 1991 begon Trie een handelsonderneming, met vestigingen in Azië en de VS. Zijn zakelijke partner Yuan Pei “Antonio” Pan is ook in staat van beschuldiging gesteld. Pan heeft de Taiwanese nationaliteit en is een voormalig employé van het Indonesische Lippo Concern, dat een belangrijke geldschieter van Clinton lijkt te zijn geweest.