Zelfde nummerbord voor heel Bosnië

SARAJEVO, 3 FEBR. Na maanden van politieke strijd over het uiterlijk is gisteren het ontwerp van het nieuwe Bosnische nummerbord feestelijk gepresenteerd. Op 31 juli moeten alle auto's in Bosnië hetzelfde soort nummerbord dragen.

De eerste vierduizend nummerplaten worden gratis verschaft door de Europese Unie. Tot eind maart kunnen de Bosnische autobezitters een kenteken ophalen voor vijftien DM (de Duitse mark is nog betaalmiddel in Bosnië), daarna voor de dubbele prijs.

Op dit moment rijden de inwoners van Bosnië nog met nummerplaten rond waarop duidelijk te zien is uit welk deel van het land ze komen. De Bosnische Serviërs hebben cyrillische nummerplaten, de Bosnische Kroaten hebben kentekens met het rood-witte schaakbord (het Kroatische nationale symbool) erop en de moslims voeren hun eigen symbool, het teken van de lelie.

Deze duidelijk zichtbare verschillen werden door de internationale gemeenschap gezien als een groot obstakel voor de vrijheid van beweging en de terugkeer van vluchtelingen.

De nieuwe nummerplaat is een neutrale combinatie van cijfers en letters en kwam tot stand kort na het aantreden van de nieuwe gematigde regering van de Bosnische Serviërs onder leiding van Milorad Dodik. De kwestie van de nummerplaten was samen met de invoering van een gemeenschappelijke munt en een gezamenlijke vlag voor Bosnië een van de belangrijkste obstakels in het overleg tussen de drie bevolkingsgroepen.

De moeizame reïntegratie van Bosnië en de terugkeer van vluchtelingen is ook onderwerp van een conferentie die vandaag in Sarajevo wordt gehouden. Voor de oorlog was de Bosnische hoofdstad een multi-etnische stad met grote Servische en Kroatische minderheden. De organisatoren van de conferentie - de hoge vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap Carlos Westendorp en de Amerikaanse gezant Robert Gelbard - willen dat Sarajevo het multi-etnische karakter terugkrijgt en als voorbeeld gaat dienen voor terugkeer van vluchtelingen in heel Bosnië. De indruk bestaat dat met name Bosnische Serviërs de grootste moeite hebben om hun oude woningen in Sarajevo terug te krijgen. In totaal hebben meer dan honderdduizend Bosnische Serviërs Sarajevo verlaten tijdens de oorlog. (Reuters, AFP)