VS rekenen op steun van Golfstaten

BAHREIN / MOSKOU, 3 FEBR. De Verenigde Staten gaan ervan uit in het geval van een militaire actie tegen Irak “alle samenwerking die nodig is” te krijgen van de Arabische Golfstaten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, vandaag gezegd op een persconferentie in Bahrein. Rusland maakte tegelijk melding van “positieve wijzigingen” in het Iraakse standpunt ten aanzien van de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties.

“Ik heb zeer positieve steun gekregen, van koning Hussein (van Jordanië), de emir hier (Bahrein), Koeweit en Saoedi-Arabië voor wat wij nodig hebben”, zo zei Albright. De genoemde landen hebben alle verklaringen gepubliceerd waarin Irak verantwoordelijk wordt gesteld voor de “ernstige consequenties” die een blijvende weigering de VN-inspecteurs onbelemmerd toegang te geven tot plaatsen waar zij verboden wapens vermoeden, zal hebben.

Op een eerdere persconferentie in de Saoedische hoofdstad Riad ontweek Albright echter een direct antwoord op de vraag of haar gesprekspartner, kroonprins Abdallah, ermee had ingestemd om Amerikaanse gevechtsvliegtuigen voor actie tegen Iraakse doelen te laten opstijgen van hun bases in Saoedi-Arabië. “Hij wilde met leden van zijn regering overleg plegen. Op basis van mijn uitstekende gesprekken met de kroonprins heb ik volledig vertrouwen in de Saoedische regering”, zei ze. Een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris verklaarde vervolgens: “als wij een 'ja' hadden gekregen, zou zij dat hebben gezegd”.

Het Kremlin hield vanochtend vol dat zijn diplomatieke inspanningen om de crisis met Irak vreedzaam te regelen vruchten afwerpen, ondanks een Iraakse ontkenning van een door Rusland gemelde doorbraak de dag tevoren. “Er zijn bepaalde bewegingen in het Iraakse standpunt die dit dichter in de buurt brengen van de eisen van de wereldgemeenschap”, aldus een woordvoerder. Gisteren meldde dezelfde woordvoerder dat de Iraakse president Saddam Hussein bereid was acht 'presidentiële plaatsen' voor inspectie open te stellen. Maar Bagdad wees vervolgens de Russische mededeling als “totaal, totaal onjuist” van de hand. (Reuters, AFP, AFP)