Veel aanrijdingen door gladheid

ROTTERDAM, 3 FEBR. Door de gladheid hebben zich vannacht en vanmorgen tientallen aanrijdingen op de autosnelwegen voorgedaan. Bij de meeste ongevallen was er slechts sprake van blikschade. Volgens de verkeerspolitie in Driebergen zijn vier mensen licht gewond geraakt. Gisteren zijn bij ongelukken in Maasland en Collendoorn twee mensen om het leven gekomen.

De gladheid op de wegen ontstond vooral door winterse buien en opvriezende natte weggedeelten. Op alle snelwegen is door de verkeerpolitie gestrooid, maar vooral in het oosten in zuiden raakten automobilisten de controle over hun wagen kwijt. Dit leidde onder meer tot enkele aanrijdingen op de A67 bij Eindhoven.

Volgens een woordvoerder van verkeerspolitie past het verkeer zich behoorlijk aan de winsterse omstandigheden aan. “Bij de meeste ongelukken zijn auto's vanachter op hun voorganger gebotst. Doordat het verkeer langzaam reed zijn er vanmorgen tijdens de spits een groot aantal files ontstaan, die bovendien langer dan normaal waren”, aldus een woordvoerder van de verkeerspolitie. Er waren vanmorgen 45 files met een totale lengte van vierhonderd kilometer. Volgens de politie zou de gladheid in de loop van de morgen op de meeste plaatsen zijn verdwenen.

In Maasland (Zuid-Holland) is gisteren een inwoner van Maassluis om het leven gekomen bij een aanrijding. De man zat in de auto bij zijn 24-jarige zoon toen de bestuurder door gladheid zijn wagen niet meer onder controle kon houden en op de andere weghelft terecht kwam. Een tegenligger kon een botsing met het slippende voertuig niet meer voorkomen.

Ook een 71-jarige vrouw uit Collendoorn (gemeente Hardenberg) werd gisteren in haar woonplaats het slachtoffer van een slippartij. Haar 72-jarige man, die net als een vrouw uit Dedemsvaart gewond raakte, kon een bestelwagen die op de andere weghelft was geraakt niet meer ontwijken.

Tijdens de avondspits in Twente hebben zich door gladheid zeker twintig aanrijdingen voorgedaan. In Rijssen raakte een auto na een slippartij in een sloot. Volgens de politie zijn er in Twente geen gewonden gevallen.