Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Veel boeren hebben de laatste jaren hun heil gezocht in het fokken van struisvogels als alternatief voor akkerbouw en veeteelt. De Dierenbescherming is van mening dat op veel boerenbedrijven de struisvogels abominabel zijn gehuisvest en eist daarom een verbod. Verder een reportage over verontrusting in de reiswereld als gevolg van het beperken van het aantal vluchten op Schiphol. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Clinton is niet de eerste president die er van wordt verdacht er naast zijn huwelijk vriendinnetjes op na te houden. Netwerk sprak met een van John F. Kennedy's toenmalige lijfwachten over machtsmisbruik van een roekeloze president. Verder een reportage vanuit Ochten, waar een voormalige ontuchtpleger binnenkort weer wil wonen na zijn detentie. Een gesprek met een van de ouders wiens kind door hem werd aangerand. Ned.1, 20.25-20.57u.

Nova. Met aandacht voor de film Funny Games van M. Haneke over zinloos geweld die draait op het Rotterdams Filmfestival. Gesprek met onder meer hoofdrolspeler Arno Frisch. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE Histories. Serie historische documentaires. Vandaag de man achter hoogleraar economie en politicus Gaston Eyskens. Eyskens was tot vijf keer toe premier en stond op zeer dramatische momenten in de Belgische geschiedenis aan het roer. Een sfinx, wat hij bleef tot in zijn postuum gepubliceerde memoires toe. Afl.: Vader Eyskens. Bel.2, 20.30-21.15u.

Walden on Heroes. Reportageserie over het concept van de held. Nelson Mandela is een van de meest bewonderde figuren van onze eeuw. Volgens voormalig parlementslid Brian Walden steekt achter deze martelaar voor de zwarte bevolking echter een arrogante man en een politieke dwaas. BBC2, 20.30-21.00u.

The Cruise. Reportageserie over het leven aan boord van het cruiseschip de Galaxy. Jack moet Philips rol in de show overnemen, Jane bezoekt een medium en Dale en Mary kopen inlineskates. BBC1, 21.00-21.30u.

Reporter: Uitsluitend het algemeen belang. Een onderzoek naar de zakelijke banden van de directie van de Nationale Postcodeloterij. De omzet van meer dan 400 miljoen gulden zou naar goede doelen moeten gaan, na aftrek van kosten en prijzen. Reporter zet vraagtekens bij het 'algemeen belang' van sommige uitgaven. Ned.1, 22.04-22.47u.

Overleven. Documentaireserie. De Amerikaanse psycholoog Paul Ekman maakt al 25 jaar studie van het verschijnsel liegen en hoe een leugen achterhaald kan worden door het kijken naar veranderingen in iemands gelaatsuitdrukking. Bel.2, 23.05 23.50u.

AMUSEMENTV.I.P. Catrina Skepper interviewt acteur Kevin Kline over zijn rol in de Amerikaanse speelfilm In & Out waarin het allemaal draait om het (in Amerika nogal gevoelig liggende) thema outing van homoseksualiteit. Ook Tom Selleck en Matt Dillon zijn in deze film te zien. NBC, 19.00-19.30u.

Fawlty Towers. Engelse klassieke comedyserie. Basil vermoedt dat een van de hotelgasten een vrouw heeft binnengesmokkeld in zijn kamer. Verwoed gaat hij naar de dame op zoek. Hij gedraagt zich daarbij zo vreemd, dat Sybil denkt dat hij een Australische gaste probeert te verleiden. En ook jammer voor Basil is dat er zich in het hotel ook een psychiater blijkt te bevinden. Bel.2, 22.30-23.05u.

Laat de Leeuw. Nieuwe serie late night programma's met Paul de Leeuw. Vanaf vanavond drie maal in de week: op dinsdag (23.20 uur), op donderdag (23.20 uur) en op zaterdag (23.40 uur).

FILM.Alice in Cartoonland (Walt Disney e.a., 1924-1926, VS). Eerste van vijftien uit te zenden afleveringen van 54-delige, zwijgende serie Alice Comedies die Disney tussen 1924 en 1926 maakte. Een live-action-meisje beleeft avonturen in een overigens getekende omgeving vol fantasie-wezens. De filmpjes zijn door het Nederlands Filmmuseum geconserveerd. Muziek van Charles Jank. Ned.3, 18.00-18.10u.

Chained Heat II (Lloyd Simandle, 1992, VS). Vrouwengevangenisexploitatiefilm met Brigitte Nielsen. RTL5, 20.30-22.20u.

Color of Night (Richard Rush, 1994, VS). Psychologische thriller wekt onbedoeld de lachlust. Getraumatiseerde psychiater Bruce Willis neemt praktijk van een vermoorde collega over. Ook met Jane March. BBC1, 23.25-1.15u.

.Herr Puntila und sein Knecht Matti (Alberto Cavalcanti, 1955, Oostenrijk). Adaptatie van Brechts Volksstück uit 1941 is de enige op zijn werk gebaseerde film waarover de veelschrijver (1898-1956) wèl tevreden was. Met Curt Bois als de dictatoriale landeigenaar, die onder alcoholische invloed in een genereus man verandert, en Hans Engelmann als zijn chauffeur Matti. Duitsl.2, 23.50-1.25u., (zw).

.Délits flagrants (Raymond Depardon, 1994, Frankrijk). Zie film-vooraf. Ned.3, 0.30-2.15u.

Song of Love (Clarence Brown, 1947, VS). Ouderwetse biopic over Clara en Robert Schumann (Katharine Hepburn en Paul Henreid) en hun vriend Johannes Brahms (Robert Walker). Duitsl.1, 0.45-2.40u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Barbarosa (Fred Schepisi, 1982, VS). Effectieve western grijpt terug op traditionele balladevorm. Over de vriendschap tussen de legendarische outlaw uit de titel (Willie Nelson) en de eveneens voortvluchtige boerenzoon Gary Busey. BBC1, 1.15-3.10u.

.Liza / La cagna (Marco Ferreri, 1972, Frankrijk/Italië). Pessimistische sater Ferreri (1928-1997) maakte deze, hem typerende fabel tussen 'Dillinger è morto' (1969) en 'La grande bouffe' (1973) in. Een cynische studie naar de door de burgermaatschappij geperverteerde man-vrouw-verhouding. Cartoonist Michel Piccoli heeft zich teruggetrokken op onbewoond eiland in Middellandse Zee. Hij krijgt gezelschap van Catherine Deneuve, die een hondse onderdanigheid ontwikkelt. Morgen, TV5, 13.30-15.15u.