Omkoping brengt loterij in discrediet

LONDEN, 3 FEBR. De Nationale Loterij in Groot-Brittannië is in discrediet geraakt door een omkopingsschandaal en mogelijke nalatigheid van de directeur-generaal die namens de overheid op de loterij moet toezien. De Britse staatsloterij is de grootste ter wereld met een omzet vorig jaar van 4,7 miljard pond. De regering heeft een onderzoek gelast.

Een rechtbank stelde gisteren de oprichter van de Virgin-groep, Richard Branson, in het gelijk die Guy Snowden van poging tot omkoping had beschuldigd. Snowden was directeur van het consortium Camelot dat de loterij bestiert. Branson kreeg een schadevergoeding toegewezen van 100.000 pond en Snowden draait ook op voor de ruim twee miljoen pond aan proceskosten.

Snowden had Branson aangeklaagd wegens laster nadat de Virgin-baas eind 1995 in een tv-interview onthulde dat Snowden hem smeergeld aangeboden had. Dat zou in 1993 zijn gebeurd. Camelot en een groep die opgezet was door Branson waren destijds beide in de race om de Nationale Loterij te leiden. Snowden zou hebben gezegd dat hij zijn concurrent graag persoonlijk van dienst wilde zijn als de groep van Branson haar offerte introk. Volgens Snowden was het hele verhaal gelogen waarna Branson op zijn beurt Snowden voor de rechter daagde wegens smaad.

Snowden heeft gisteren na de uitspraak van de rechter onmiddellijk zijn ontslag ingediend als directeur van Camelot. Hij blijft bestuursvoorzitter van het Amerikaanse bedrijf Gtech dat een belang heeft van 22,5 procent in Camelot. Gtech is de grootste leverancier van apparatuur voor loterijen ter wereld. De firma levert de machines voor 27 van de 37 Amerikaanse staatsloterijen en voor nog eens 45 nationale loterijen die over vijf continenten zijn verspreid.

Branson riep gisteren op om GTech te verbannen uit het Britse loterijwezen. “Voor zowel Guy Snowden als voor zijn bedrijf GTech in onze loterij geen plaats.” Hij drong er bij de minister voor Cultuur, Chris Smith, op aan “passende stappen te nemen om het vertrouwen van het Britse publiek” in de loterij te herstellen. Volgens hem kan dat alleen als de directeur-generaal terugtreedt die verondersteld wordt toezicht op de loterij te houden. Tijdens de rechtszaak bleek dat directeur-generaal Peter Davis van meet af aan ernstige bedenkingen heeft gehad bij de manier van zaken doen van GTech maar de Nationale Loterij toch gegund heeft aan Camelot. Davis was eerder in opspraak gekomen omdat hij gratis reisjes in een privé-vliegtuig van GTech had geaccepteerd. Branson pleitte gisteren voor een Nationale Loterij zonder winstoogmerk. De huidige constructie noemde hij “een risicoloos particulier monopolie”.

    • Dick Wittenberg