Meerderheid Amerikanen vóór een aanval op Irak

WASHINGTON, 3 FEBR. Een grote meerderheid van het Amerikaanse volk is voorstander van militaire actie tegen Irak, als dat land de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties blijft hinderen. Slechts een kleine minderheid van de Amerikanen (16 procent) gelooft dat president Clinton een aanval op Irak voorbereidt om de aandacht af te leiden van het seksschandaal waarin hij is verwikkeld.

Dat blijkt uit een opiniepeiling van The Los Angeles Times. De resultaten zijn een opsteker voor de Amerikaanse regering, die daarnaast in het Congres brede steun geniet voor militair optreden tegen Irak.

Maar de peiling geeft ook aan dat Amerikanen andere verwachtingen hebben over de resultaten van militair ingrijpen dan de regering. Stemt 71 procent van de Amerikanen in met luchtaanvallen, een bijna even groot percentage (68 procent) vindt dat de uitkomst daarvan de afzetting van president Saddam Hussein moet zijn. Maar minister van Defensie William Cohen zei dit weekeinde nog uitdrukkelijk dat een eventueel Amerikaans militair optreden daar niet op gericht zal zijn.

“Als we genoodzaakt zijn voor militaire opties te kiezen”, aldus Cohen, “dan moeten we niet overschatten wat we daarmee kunnen bereiken. Laten we geen onredelijke verwachtingen wekken.” Hoewel president Clinton vorige week herhaaldelijk heeft gezegd dat hij ernaar streeft Irak de mogelijkheid te ontnemen om wapens voor massavernietiging te maken en te gebruiken, kunnen de Amerikanen dat volgens Cohen met bombardementen niet voor elkaar krijgen. “Met alleen aanvallen uit de lucht kun je nooit de volledige eliminatie van wapens voor massavernietiging bereiken.”

Welke uitkomst de Amerikaanse regering wel verwacht van een militaire actie tegen Irak is niet duidelijk. Nationale-veiligheidsadviseur Samuel 'Sandy' Berger zegt ervan overtuigd te zijn dat luchtaanvallen Iraks capaciteit om massavernietigingswapens te gebruiken “aanzienlijk” kunnen verkleinen. “Maar zal hij dan nog steeds een vat biologische wapens in zijn kelder kunnen maken? Het antwoord is ja”, aldus Berger.

Onafhankelijke defensiedeskundigen wijzen er in de Amerikaanse pers op dat luchtaanvallen op Irak een goede uitlaatklep mogen zijn voor de Amerikaanse frustraties over het regime van Saddam Hussein, maar dat het hoogst twijfelachtig is of er ook een verandering in Bagdads beleid mee is af te dwingen. Als Irak na een reeks bombardementen niet inbindt, of zelfs een einde maakt aan alle VN-wapeninspecties, wat doe je dan, vraagt een van hen zich in The New York Times af. Tijdens de Golfoorlog in 1991 moest er na meer dan een maand van bombardementen nog een grote internationale strijdmacht van grondtroepen aan te pas komen om Irak uit Koeweit te verdrijven.