Korpschef: politie moet pepperspray kunnen gebruiken

NISTELRODE, 3 FEBR. Korpschef E. van Hoorn van de politie Brabant-Noord wil dat agenten bij ongeregeldheden toestemming krijgen voor het gebruik van de zogeheten pepperspray.

Deze spray, gemaakt van een extract van rode Spaanse pepers, veroorzaakt een branderig gevoel in ogen en slokdarm waardoor men een tijdje weerloos is. Van Hoorn heeft dit gezegd naar aanleiding van ongeregeldheden bij een discotheek in het Brabantse plaatsje Zeeland.

Een groep van veertig tot vijftig Molukkers bestookte in de nacht van zaterdag op zondag na sluitingstijd het personeel van de discotheek. Ook sloegen zij met ijzeren en houten palen een deel van het interieur kapot. De commotie ontstond toen een aantal jongeren na het discobezoek in een vol taxibusje wilde stappen. Medewerkers van de discotheek weerhielden hen daarvan.

De acht gealarmeerde politieagenten konden hen niet tegenhouden. “Ze hebben nog overwogen hun vuurwapens te gebruiken, maar hebben dat niet gedaan om escalatie te voorkomen”, aldus een woordvoerder van de politie. Van Hoorn grijpt de gebeurtenis aan om opnieuw te pleiten voor meer politie en voor toestemming van het gebruik van pepperspray. “Dat is”, aldus een woordvoerder van de politie, “minder gevaarlijk dan het gebruik van een dienstwapen, maar het schrikt aanvallers meer af dan de wapenstok.”

Volgens de woordvoerder wordt de politie op het platteland geconfronteerd met vormen van groepsgeweld waarbij in dit speciale geval de groep goed georganiseerd en gewapend was.

“Sinds de reorganisatie zijn we er honderd man op achteruitgegaan en dat was voor de korpschef al eerder aanleiding om aandacht te vragen voor het probleem. We zijn best in staat om, als er aanwijzingen voor zijn de ME paraat te houden, maar afgelopen weekeinde was het niet alleen in Zeeland maar ook in Den Bosch en Schaijk raak met groepsgeweld.”

Naar aanleiding van de ongeregeldheden is gisteravond een 20-jarige Molukker aangehouden. Er werden vandaag nog meer arrestaties verwacht. De chauffeur van een busje liep verwondingen op, maar kon gisteren het ziekenhuis verlaten.

R. Iryanan, van de Molukse welzijnstichting Pekaku in het Noord-Brabantse Nistelrode, stelt dat “de toestand behoorlijk is uitgelokt door de portiers die met twintig man, gewapend met knuppels, de groep te lijf ging”. “We beschouwen ons als één familie en onze mensen laten zich natuurlijk niet slaan. De politie stond er bij en deed niks”.

Vorig jaar op nieuwjaarsdag ontstonden in Uden ook ongeregeldheden waarbij de politie de bestorming van een café, waar een Molukse jongen de toegang was ontzegd, wist te verhinderen. Ook toen was er sprake van Molukkers uit Nistelrode die zich bewapend hadden met stokken en ijzeren staven.