KLM en DSM onder druk door kwartaalcijfers

AMSTERDAM, 3 FEBR. De koersen van de aandelen DSM en KLM stonden vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs onder druk. Beide ondernemingen maakten vanochtend winstcijfers bekend. De koersgraadmeter AEX-index daalde met 2,18 punten naar 963,03 punten.

AMSTERDAM Beleggers reageerden teleurgesteld op de winstcijfers van de AEX-fondsen DSM en KLM. Het nettoresultaat van het Limburgse chemieconcern lag met 870 miljoen gulden niettemin in lijn met een eerder uitgesproken verwachting. Beleggers zagen desondanks voldoende aanleidig om hun stukken DSM te verkopen. De koers van het aandeel daalde daardoor met 2,30 gulden (1,16 procent) naar 196 gulden. DSM hoorde daarmee tot de sterkste dalers op een zwak gestemde beurs.

Luchtvaartmaatschappij KLM, die vroeg in de middag tegenvallende cijfers over het derde kwartaal van haar boekjaar 97/98 bekendmaakte, overtrof de daling van DSM.

De nettowinst kwam uit op 46 miljoen gulden, waar analisten rekenden op 89 miljoen. De koers van het aandeel kelderde met 4,15 procent (3 gulden) naar 69,30 gulden. Vanaf dat moment was KLM de grootste daler.

Bij de opening van de beurs liet de AEX-index nog een kleine stijging zien. Dat gebeurde vermoedelijk onder invloed van orders die gisteren niet meer waren afgehandeld. Londen en Frankfurt stonden vanochtend vanaf het begin van de handel op verlies, zodat ook de AEX vrij snel onder de minlijn dook. Ook de dollar was wat met een koers van 2,0465 iets lager dan gisteren.

Koninklijke Olie herstelde zich van het verlies van gisteren en steeg met 1,30 gulden naar 108,20 gulden. Gist-Brocades presteerde in navolging van gisteren opnieuw goed. Het aandeel steeg met twee dubbeltjes tot 52,50 gulden. ING klom met zestig cent naar 97,10 gulden en Polygram noteerde een winst van 90 cent op 92,40 gulden.

Het aandeel Philips presteerde vanochtend niet goed. Het elektronicaconcern liep een verlies op van 1,70 gulden en stond aan het eind van de ochtend op 138,40 gulden.

NEW YORK De belangrijkste aandelen op de beurs van New York zijn de eerste handelsdag van februari uitstekend begonnen. Het Dow Jones-gemiddelde schoot 201,29 punten omhoog tot 8107,79. Naast een goede stemming op de effectenbeurzen in het Verre Oosten en Europa droeg ook de aangekondigde fusie tussen de Britse farmacieconcerns SmithKline Beecham en Glaxo Wellcome krachtig bij aan de hausse.

AZIË Op de effectenbeurs van Maleisië zijn de koersen vanochtend opmerkelijk sterk gestegen. De beursindex ging met ruim 23 procent omhoog.

Op de meeste andere beurzen in het Verre Oosten was het na de grote stijging van gisteren relatief rustig. Jakarta daalde met 3,13 procent. Singapore was vrijwel onveranderd, Manila en Bangkok waren iets lager. Winstnemingen na de stijging van ruim 14 procent van gisteren drukten de Hang Seng-index in Hongkong met 53,09 punten op 10.525,51.

Op de effectenbeurs van Tokio kreeg de Nikkei-index steun van de koerswinsten op andere Aziatische beurzen en op Wall Street. Berichten over het pakket maatregelen waarmee de regering-Hashimoto de economie wil aanzwengelen, speelden ook een rol. De Nikkei-index sloot 246,16 punten (1,5 procent) hoger op 17.022,98.