KLM boekt herstel van nettowinst

ROTTERDAM, 3 FEBR. De KLM heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 1997/'98 ((oktober tot en met december) een nettowinst behaald van 46 miljoen gulden, tegenover een verlies van zeven miljoen gulden in dezelfde periode vorig jaar.

De winst van de luchtvaartmaatschappij is daardoor in de eerste negen maanden van het boekjaar 1997/'98 opgelopen tot 1,12 miljard gulden. De boekwinst in het tweede kwartaal op de verkoop van de eerste tranche van gewone en preferente aandelen van partner Northwest Airlines heeft voor 421 miljoen gulden aan dit resultaat bijgedragen. De directie van de KLM bevestigt de verwachting dat de KLM op haar beste jaarresultaat ooit afstevent.

KLM's bedrijfsresultaat bedroeg over de eerste negen maanden 873 miljoen gulden, tegenover 257 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijfsresultaat steeg in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar van veertien miljoen gulden negatief naar 118 miljoen positief. De bedrijfsinkomsten bedroegen in het derde kwartaal 3.226 miljoen gulden in vergelijking met 2.546 miljoen vorig jaar. De lasten stegen van 2.560 miljoen naar 3.108 miljoen. Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering voor belastingen bedroeg 71 miljoen.

De KLM handhaaft haar prognose voor een sterke groei van zowel bedrijfsresultaat als nettowinst, hoewel in de Aziatische regio de eerste effecten van de financiële en economische crisis voelbaar worden voor het bedrijf. De KLM, die de capaciteit op Azië volgend jaar met 2 procent uitbreidt, denkt de negatieve effecten uit de Aziatische regio volledig te compenseren met groei op andere markten.