Kerken in Venetië vragen entreegeld van bezoekers

ROME, 3 FEBR. Om de openingstijden te kunnen verbeteren en de bewaking tegen diefstal te verscherpen heffen de belangrijkste kerken in Venetië sinds gisteren toegangsgeld.

Dit is een omstreden doorbraak van het principe dat een kerk voor iedereen open moet staan. Bij dertien kerken moet je een kaartje kopen om binnen te mogen. Een bezoek kost meestal 2000 lire, ongeveer 2,40 gulden. Een strippenkaart voor zes kerken kost 10.000 lire. Voor ongeveer dertig gulden kan je een abonnement op alle 13 kerken nemen dat drie maanden geldig blijft.

De maatregel is nodig omdat de onderhoudskosten steeds hoger worden en de financiële steun van de staat daalt, zei Luca Baldin, de wetenschappelijk directeur van Chorus, de organisatie die de toegang tot de kerken exploiteert. Bovendien vraagt het toenemende toerisme om ruimere openingstijden.

De betrokken kerken zijn open van 10 tot 18 uur op weekdagen en van 15 tot 18 uur op zondag. Volgens Baldin zullen op deze manier de ongeveer vierhonderd schilderijen, van onder anderen Veronese, Tiepolo, Tintoretto en Titiaan, en de andere kunstschatten in deze kerken beter te bezichtigen zijn.

De maatregel geldt voor de volgende kerken: Santa Maria Gloriosa dei Fari, San Giacomo dall'Oro, San Polo, Santo Stefano, Sant'Alvise, Madonna dell'Orto, Santa Maria Formosa, Redentore, San Pietro di Castello, San Sebastiano, Santa Maria del Giglio, San Stae, Santa Maria dei Miracoli.

Inwoners van Venetië en mensen die naar de mis willen hoeven niet te betalen, maar het is nog onduidelijk hoe onderscheid wordt gemaakt tussen wie om religieuze redenen een kerk binnen wil gaan en wie vooral culturele motieven heeft.

Verschillende culturele organisaties hebben protest aangetekend tegen de toegangsprijs. Marco Magnifico, directeur van het culturele fonds Fai, zegt dat hierdoor het karakter van een kerk als een gewijde plaats verloren dreigt te gaan. Anderen trekken een parallel met het bijbelverhaal over de kooplui in de tempel.

In zeker twee andere Italiaanse steden, Ravenna en Verona, moet men al toegang betalen om beroemde kerken in te mogen.