Jurrien Rood

Foto: Een ouderwetse, degelijke filmcriticus, die vanuit zijn liefde voor de klassieke filmers vecht voor het behoud van zijn filmpagina. Scenarioschrijver en regisseur Jurriën Rood (midden op de foto) liep al langer met het idee rond, een avonturenfilm rondom dat thema te maken.

Het resultaat is de speelfilm Celluloid Blues die momenteel wordt opgenomen. Rood is geen nieuwkomer in de theater en filmwereld. Zo regisseerde hij in 1987 de avondvullende speelfilm, Orionnevel en was hij co-scenarist voor de speelfilms Twee Vrouwen (1979), Het Teken van het Beest (1980) en De Lift (1983). Momenteel wordt onder zijn regie het theaterstuk De Rode Kamer gespeeld, door theatergroep Echte Mannen. In dat stuk zijn overleden Russische helden te zien die in het hiernamaals met elkaar discussiëren. “Hoewel niet zo absurdistisch als De Rode Kamer is ook Celluloid Blues weer een komedie geworden”, legt Rood uit. “Voor mij is het logisch om altijd te proberen er iets om te lachen van te maken.” Op de foto verder acteur Roef Ragas (rechts) als de ambitieuze redactiechef John, en cameraman Bert Pot. (Foto Roger Cremers)