Israel beantwoordt Iraakse dreiging met verbeterde Patriots

ROTTERDAM, 3 FEBR. Israel heeft in antwoord op een eventuele dreiging van Iraakse raketaanvallen in het zuiden van het land vier batterijen Patriot-antiraketraketten opgesteld. De Patriots zijn zo geplaatst dat ze de kerncentrale bij de plaats Dimona kunnen beschermen. Algemeen wordt aangenomen dat in deze reactor Israelische kernkoppen worden aangemaakt.

Tjdens de Golfoorlog werden veel Patriot-raketten op de door Iraakse technici verbeterde Russische Scud-raketten afgevuurd. Maar een Israelisch onderzoek wees later uit dat maar heel weinig van de Patriots de gevaarlijke lading hadden weten te treffen.

Dat kwam in eerste instantie doordat de Patriots waren ontworpen om vliegtuigen te onderscheppen. Het geleidingsmechanisme probeerde hierdoor altijd het grootste doel te raken. Doordat de Iraakse raketten echter niet goed in elkaar waren gelast en als een wolk brokstukken de dampkring binnenkwamen onderschepten de Patriots de grootste fragmenten, zoals de brandstoftank, en niet de kleine raketkop.

Inmiddels zijn de Patriots aanzienlijk verbeterd: ze zoeken nu het midden van zo'n wolk brokken op, waarna de Patriot-lading uiteen spat in kleine metalen splinters. Dit om de kans op het treffen van de Iraakse raketlading te verhogen.

Toch vertrouwt Israel niet volledig op de Patriots. In samenwerking met de Verenigde Staten wordt een onderscheppingsraket - de Chetz, of 'pijl' - ontwikkeld, die Scuds en andere ballistische raketten op veel grotere hoogte kan treffen. Dit verkleint de kans op een gevaarlijke 'fall-out' van chemische of biologische wapens. Tegen de Katjoesja-raketten waarmee de pro-Iraanse militie Hezbollah vanuit Zuid-Libanon het noorden van Israel bestookt, beproeft Israel een laserwapen.

Irak probeerde in de Golfoorlog eveneens de kernreactor bij Dimona te treffen, al werd dit pas later duidelijk. Enkele maanden na het staakt-het-vuren werden in het woestijnzand de restanten van een Iraakse raket aangetroffen. Deze was geladen met een betonnen kop. Pas toen werd duidelijk wat de Iraakse radio tijdens het Golfconflict had bedoeld met de lancering van de 'Al Hijara' - Arabisch voor 'steen', naar analogie van de straatstenen waarmee de Palestijnen de Israelische troepen tijdens de Intifadah, de Palestijnse volksopstand tegen de Israelische bezetting, bestookten. Dat de 'steen' de kerncentrale had kunnen treffen is onwaarschijnlijk. De circular error probability, CEP - een getal dat de straal van de cirkel weergeeft waarbinnen de helft van de gelanceerde raketten neerkomt - van de Scud, of de Iraakse varianten daarvan, loopt in de kilometers.