Groeiende onrust over voedselprijzen Indonesië

JAKARTA, 3 FEBR. Onvrede over prijsstijgingen van eerste levensbehoeften heeft gisteren in verschillende Indonesische steden tot ongeregeldheden geleid.

In de Oost-Javaanse havenstad Pasuruan, 60 kilometer ten oosten van Indonesiës tweede stad, Surabaya, vielen honderden mensen een winkelcomplex aan en trachtten daar brand te stichten. In Ujung Pandang, de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi, vuurde de politie een waarschuwingsschot af toen 300 jongeren winkels bekogelden in het centrum.

De opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten in Azië en het gebied van de Stille Oceaan, admiraal Joseph W. Prueher, heeft gisteren gewaarschuwd voor toenemende onrust in Indonesië als gevolg van de economische crisis, die nog eens wordt verscherpt door opnieuw oplaaiende bosbranden, droogte, voedselgebrek en vriendjespolitiek. Hij zei dat in een toespraak in Londen. Indonesië “worstelt met veel problemen” en “de economische instituties (in het land) zijn minder sterk dan ze zouden moeten zijn” om de problemen aan te pakken, aldus de Amerikaanse opperbevelhebber.

Indonesië wordt getroffen door de ernstigste financiële crisis in 30 jaar. De roepia is sinds juli vorig jaar 75 procent in waarde verminderd vergeleken met de Amerikaanse dollar. De Indonesische regering sloot vorige maand een overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ter waarde van 43 miljard dollar. De maatregelen die samenhangen met dat pakket, zoals het afschaffen van het staatsmonopolie op eerste levensbehoeften, zijn deze week van kracht geworden en zorgen voor prijsstijgingen. Tegelijkertijd zijn veel mensen werkloos geworden door de crisis, terwijl anderen geen salaris ontvangen.

Volgens berichten begonnen de onlusten in Pasuruan en Ujung Pandang nadat de prijs voor kerosine, waar veel mensen mee koken, steeg van 400 roepia (10 cent) tot 1.000 roepia (25 cent) per liter. De prijs van brandstoffen wordt door subsidies kunstmatig laag gehouden. Het is de bedoeling dat de energieprijzen met ingang van april langzaam zullen stijgen. Om sociale onrust te voorkomen zouden diesel en kerosine daar echter buiten vallen, zo zei IMF-directeur Camdessus vorige maand.

Zondagavond vielen 60 mensen een winkelcentrum aan in de kustplaats Donggala in Midden-Sulawesi. Volgens het officiële persbureau Antara begonnen de rellen daar nadat de prijs voor lokale brandewijn gestegen was van 4.000 roepia (1 gulden) naar 4.500 (1,13 gulden) roepia per fles.

Vorige week waren verschillende steden in Oost- en Midden-Java ook al het toneel van ongeregeldheden. De woede richt zich vooral tegen winkels van Chinezen.