Goedkoper tanken door automatisering

UTRECHT, 3 FEBR. De prijs van een liter benzine kan relatief eenvoudig zeker vijf tot tien cent omlaag door de invoering van onbemande, volledig computergestuurde tankstations. De grote oliemaatschappijen zijn vooralsnog terughoudend, maar de eerste vrije ondernemers staan te trappelen om met tankcomputers de concurrentie aan te gaan.

“Ook in Nederland moet het mogelijk zijn de benzineprijs te verlagen door automatisering. De techniek is leverbaar”, aldus directeur R. Wegman van het Rotterdamse Nedap CTP gisteren op een beurs in Utrecht. Zijn onderneming produceert automatische tankstations.

Minister Wijers van Economische Zaken onderzoekt momenteel eventuele prijsafspraken tussen de grote oliemaatschappijen. Wat de prijsbewuste consument echter vooral moet bezighouden is dat hij nu nog nauwelijks keuze heeft bij het tanken, zo vindt een deel van de branche. Zeker buiten de snelwegen is er een groeiende markt voor andersoortige tankstations. Volgens Wegman kunnen supermarkten, bouwmarkten of woonwinkels in en buiten de stadscentra eenvoudig de tankautomaten plaatsen. De benzine is op de vrije markt te krijgen. De goedkopere exploitatie zal doorwerken op de prijs en de verkrijgbaarheid van goedkopere benzine zal extra klanten lokken. “Je hoeft tegenwoordig niet veel verstand meer te hebben van het verkopen van benzine. Met de nieuwe technologie kan eigenlijk iedereen dat.”

Die techniek is ruim voorhanden, zo blijkt uit een rondgang op de beurs Tankstation Totaal 1998 in Utrecht. Waar Shell momenteel experimenteert met draadloos afrekenen via een magnetisch pasje aan bijvoorbeeld je sleutelhanger, denken sommigen op de beurs echter al aan een heuse tankrobot die het mogelijk maakt dat een bestuurder niet eens zijn auto uit hoeft.

Een computer herkent de auto, de slang vindt automatisch zijn weg naar het vulgat en afrekenen gaat vanzelf, inclusief zegeltjes of airmiles. (ANP)