Geen aanval VS op Irak tijdens OS

Olympische bestuurders vrezen dat de Verenigde Staten de traditionele 'olympische vrede' tijdens de Winterspelen in Nagano gaan schenden met een aanval op Irak. IOC-voorzitter Samaranch zei gisteren dat hij hoopt dat de VS zich houden aan de VN-resolutie van afgelopen november die oproept tot vrede tijdens de Olympische Spelen in Nagano van 7 tot 22 februari.

Samaranch reageerde met zijn uitspraak op een mededeling van Mike McCurry, woordvoerder van het Witte Huis, die gisteren zei dat president Clinton zich bij een beslissing over een eventuele militaire actie tegen Irak niet zou laten beïnvloeden door “sportevenementen”.

In het oude Griekenland werden tijdens Olympische Spelen alle vijandelijkheden gestaakt om de atleten de gelegenheid te geven veilig naar de plaats van de wedstrijden te gaan. In 1993 werd deze traditie nieuw leven ingeblazen voor de Winterspelen van Lillehammer.