Effect Azië-crisis beperkt; IHC Caland rekent op 20 pct meer winst

ROTTERDAM, 3 FEBR. IHC Caland, bouwer van materieel voor bagger-, offshore- en olie-industrie, verwacht dit jaar een winststijging van 20 procent tot 140 miljoen gulden. Dat heeft de directie gisteren bekendgemaakt bij publicatie van de jaarcijfers.

Over het voorbije jaar realiseerde het concern een nettowinst van 117,3 miljoen gulden, een toename met 25,9 procent ten opzichte van 1996. Per aandeel is de winst toegenomen van 3,66 tot 4,34 gulden.

Van de noodlijdende werf Van der Giessen-De Noord (GN), die IHC Caland afgelopen najaar overnam om zijn scheepsbouwcapaciteit te vergroten, verwacht de IHC-directie het lopende boekjaar een positieve bijdrage aan de winst. In het vierde kwartaal maakte GN winst noch verlies. In de markt voor speciale schepen, waarin GN vooral werkzaam is, constateert IHC tekenen dat “op niet al te lange termijn” een aantal ro/ro-veerboten nodig is.

IHC-bestuursvoorzitter J.D. Bax zegt in een toelichting op de cijfers geen sterke terugval te verwachten door de financiële crisis in het Verre Oosten. Deze regio is met name voor de afzet van baggermaterieel belangrijk voor IHC Caland.

Weliswaar is een aantal nieuwbouwplannen voor zeer grote hopperzuigers als gevolg van de financiële onrust uitgesteld, maar de West-Europese 'natte aannemers' overwegen serieus investeringen in nieuw materieel.

Steun in de rug voor IHC Caland is dat het bedrijf, aldus Bax, alsnog vaste voet op de Chinese markt lijkt te krijgen. De Chinezen schrapten vorig jaar een order voor honderd baggerzuigers omdat ze kwaad waren over kritiek die minister Van Mierlo uitte namens de Europese Unie op het Chinese mensenrechtenbeleid. IHC Caland heeft nu toch opdracht gekregen voor de bouw van een prototype. Bax heeft daarom 'goede hoop' dat zijn bedrijf de totale order alsnog verwerft.

De economische terugval van Azië kan zich ook manifesteren in het bouwvolume voor de offshore-sector. De vraag naar olie uit dit deel van de wereld zal minder snel groeien, voorspelt IHC, hetgeen de olieprijs onder druk zet. Niettemin heeft de onderneming nog geen aanwijzigingen dat de oliemaatschappijen hun budgetten voor exploitatie en exploratie daadwerkelijk verlagen.

IHC Caland is betrokken bij diverse besprekingen over de ontwikkeling van olievelden in diep water. Het constructiebedrijf hoopt daar opnieuw klanten te vinden voor zijn drijvende productie-, opslag en overslagsystemen.

IHC Caland leverde vorig jaar voor 1369 miljoen gulden aan opdrachten af tegen 1523 miljoen in 1996. Aan het einde van het boekjaar bedroeg de orderportefeuille 3,9 miljard tegen ruim 3 miljard een jaar eerder.

IHC Caland zal op 6 april door de accountants goedgekeurde resultaten presenteren. Het jaarverslag volgt begin mei. De algemene vergadering van aandeelhouders heeft plaats op 29 mei.