DSM ziet winst met 20 procent stijgen

ROTTERDAM, 3 FEBR. Het chemieconcern DSM heeft zijn nettowinst (vóór aftrek van 35 miljoen aan dividend op cumulatief preferente aandelen) vorig jaar met 20 procent zien stijgen tot 870 miljoen gulden. In 1996 bedroeg de winst nog 720 miljoen gulden.

Dat heeft de directie in Heerlen vanochtend als “indicatie” van de jaarcijfers bekendgemaakt. Het nettoresultaat komt overeen met de verwachting die DSM op 29 oktober vorig jaar bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal en over de eerste negen maanden (679 miljoen gulden nettowinst) bekendmaakte.

“De huidige goede marktomstandigheden zullen naar verwachting ook de komende periode blijven voortduren”, was toen de verwachting. “Het resultaat over geheel 1997 zal, in lijn met eerdere uitspraken, duidelijk hoger uitkomen dan over 1996.”

In de ogen van de financiële analisten heeft DSM in 1997 goed gedraaid. Zij hadden een nettowinst uiteenlopend van 820 tot 890 miljoen voorspeld. DSM zal de complete jaarcijfers op 2 maart bekendmaken, vergezeld van een toelichting door de voorzitter van de raad van bestuur ir. Simon D. de Bree.

Niettemin daalde de koers van het aandeel DSM, dat de laatste dagen fors was gestegen, vanochtend na de bekendmaking van het nieuwe winstcijfer met 1,60 gulden tot 196,70 gulden.

In de eerste negen maanden van vorig jaar steeg het bedrijfsresultaat van het chemieconcern tot 949 miljoen gulden, tegen 821 miljoen gulden in 1996. Het groepsresultaat na belastingen nam in die periode toe van 593 miljoen in 1996 tot 675 miljoen gulden in 1997. Inclusief het belang van derden in de DSM-groep van 4 miljoen kwam het nettoresultaat over de eerste negen maanden uit op 679 miljoen gulden.