Dow Jones maakt sprong tot boven achtduizend punten

NEW YORK, 3 FEBR. Aangemoedigd door het herstel van de Aziatische beurzen steeg de Dow-Jonesindex gisteren met meer dan 201 punten, in grootte de vierde puntenstijging aller tijden.

De rally had plaats over een breed front van Dow-aandelen, zoals Coca-Cola, IBM, Disney, General Motors en J.P. Morgan. De Standard & Poor's 500-index, eveneens een toonaangevende graadmeter, steeg voor het eerst boven de 1.000. Op de Nasdaq-beurs gingen technologiefondsen zoals Microsoft, Intel en Oracle allemaal omhoog. Microsoft en Dell Computer vestigden gisteren beide nieuwe records.

De Dow-Jonesindex steeg voor het eerst sinds begin december 1997 boven de 8.000 punten. De beursindex (die nu op 8.107 staat) is nu nog ongeveer honderdvijftig punten af van zijn record van 8.259, dat werd gevestigd op 6 augustus vorig jaar. Analisten denken echter dat na de recente forse stijging een paar dagen van bezinning komen.

“Dit is geen stijging die gesteund wordt door de onderliggende economische factoren”, aldus Bruce Steinberg, econoom bij de zakenbank Merrill Lynch. “De bedrijven van de S&P-500 staan op een koers/winst-verhouding van 21, wat nogal hoog is.” Steinberg wijst erop dat juist gisteren de economische cijfers voor het eerst de consequenties van aanzienlijk minder economische activiteit in Azië lieten zien.

De inkoopindex van bedrijven (purchasing managers index), die de inkoopactiviteiten van het bedrijfsleven aangeeft, daalde tot 52,4. De exportcomponent van de index stond op het laagste niveau in tien jaar. Ook was er prijsdruk te zien, wat weer gunstig is voor de inflatie in de Verenigde Staten. De stijging van de consumenten-prijsindex over het afgelopen jaar was 1,6 procent; Steinberg verwacht ongeveer een gelijk cijfer voor 1998.

Vandaag en morgen vergadert de Federal Open Market Committee (FOMC), het beleidsbepalend comité van de Federal Reserve Bank, het stelsel van centrale banken.

De communis opinio is dat de Fed de rentes ongemoeid zal laten, zeker na de uitspraken van Fed-voorzitter Alan Greenspan vorige week. Greenspan toonde zich tijdens een rede voor het Congres eerder bezorgd over deflatie dan over inflatie.

Door de voortdurende crisis in Azië zal de economische groei in de VS dalen. “Onze modellen voorspellen dat omstreeks mei de groei dermate is gedaald dat de Fed mogelijk een renteverlaging doorvoert”, aldus Steinberg.

Onzekerheid was er de afgelopen week ook over de positie van Clinton, wegens de Lewinsky-affaire waarin hij verwikkeld is. Financiële markten vinden niets erger dan onzekerheid. Een lichte kentering in de laatste dagen doet analisten er nu op vertrouwen dat Clinton de storm zal overleven. Steinberg: “Wij rekenen erop dat de president zijn termijn gewoon uitdient.”

De eerste test voor Clinton voor wat betreft zijn positie komt volgens Steinberg binnenkort als de Amerikaanse contributie aan het IMF door het Congres moet worden goedgekeurd. Er is veel verzet tegen het IMF, zowel onder Democraten als onder Republikeinen. Het vermogen van Clinton om een gelegenheidscoalitie te vormen die goedkeuring aan een nieuw pakket geeft, zal duidelijk maken hoe zijn leiderspositie nu is.