Doodvonnis bedreigt relaties Duitsland en Iran

TEHERAN/ BONN, 3 FEBR. De zaak van een Duitse zakenman die in Iran ter dood is veroordeeld omdat hij een seksuele relatie met een Iraanse vrouw zou hebben onderhouden, dreigt de prille normalisering van de Duits-Iraanse relaties weer te verstoren. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, heeft een beroep op Iran gedaan de zakenman, Helmut Hofer (54), vrij te laten.

“Ik ben geschokt door het doodvonnis”, aldus Kinkel in een vraaggesprek met Bild am Sonntag. “Ik dring er bij de Iraanse justitiële autoriteiten op aan menselijkheid en gerechtigheid toe te passen.”

De Iraanse regering zegt niets te kunnen doen. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken onderstreepte gisteren dat het proces tegen Hofer zich in overeenstemming met alle gerechtelijke wetten en regels heeft voltrokken. Tegelijkertijd probeerde de woordvoerder de gevolgen voor de bilaterale betrekkingen te bagatelliseren. Hij achtte het “onredelijk en ongerechtvaardigd” het proces te koppelen aan de onderlinge relaties. Gespeculeerd wordt dat de zaak door conservatieve groepen in Iran wordt gebruikt in een machtsstrijd met de liberale president, Mohammad Khatami.

Deskundigen in Iran zeggen dat het vonnis in hoger beroep waarschijnlijk zal worden vernietigd. Volgens hen is onder de Iraanse wet een doodvonnis alleen aan de orde als de vrouw is getrouwd, en er dus sprake is van overspel. De vrouw in kwestie, een studente medicijnen, is niet getrouwd. Een uitweg voor Hofer zou zijn de vrouw te trouwen. Iran kent ook de mogelijkheid van een 'tijdelijk huwelijk', dat wil zeggen een echtverbintenis voor een afgesproken periode. In dat geval zou de zakenman zich wel tot de islam moeten bekeren, want onder de islam is een huwelijk tussen een islamitische vrouw en een niet-islamitische man verboden.

De relaties tussen Iran en Duitsland maakten vorig jaar een dieptepunt door na de uitspraak van een Duitse rechtbank dat het Iraanse leiderschap in 1992 achter de moord zat op vier Iraanse Koerden in Berlijn. Deze zaak had gevolgen voor de relaties tussen de hele Europese Unie en Iran, die pas in de laatste maanden weer zijn opgeklaard. (AFP, AP)