CSM negeert aanbeveling van 'Peters'

AMSTERDAM, 3 FEBR. Voedingsbedrijf CSM blijft weigeren beleggers meer zeggenschap te geven. In een bijlage bij het vanmiddag verschenen jaarverslag zegt de producent van onder meer Hak, Honig en Brinta vast te houden aan de zogenoemde certificering van aandelen waardoor het stemrecht van beleggers wordt beperkt.

Het concern gaat hiermee als eerste beursgenoteerde onderneming in tegen een van de belangrijkste adviezen van de zogeheten commissie-Peters over het bestuur van bedrijven (corporate governance). Doordat het boekjaar van CSM tot 1 oktober loopt, verschijnt het jaarverslag relatief vroeg. De commissie-Peters heeft alle beursgenoteerde bedrijven opgeroepen in hun jaarverslag te zeggen hoe zij de aanbevelingen opvolgen. “Wij denken dat we met de huidige constructie een evenwichtige situatie hebben gecreëerd”, aldus CSM-directievoorzitter J. Vink vanmiddag. “Op deze manier denken we met alle stakeholders zoals kapitaalverschaffers, toeleveranciers en klanten beter rekening te houden.”

CSM behaalde over het afgelopen boekjaar een nettowinst van 222 miljoen gulden op een omzet van 3,6 miljard gulden. Over het lopende jaar denkt CSM eenzelfde winstgroei (plus 10 procent) te kunnen realiseren. Financieel directeur M. Arentsen gaf toe dat de winstgroei 'bescheiden' is gebleven, wanneer de overnames en de dure dollar buiten beschouwing worden gelaten. “Alle divisies hebben een winstgroei gerealiseerd, maar die is deels opgegeten door de problemen bij Venco.” Bij de snoepdochter verliezen 112 mensen hun baan waarvoor een voorziening van 'ruim 5 miljoen' is getroffen.

In de reactie op het rapport van de commissie-Peters doet CSM wel een kleine concessie. De onderneming heeft aangekondigd dat beleggers die 1 procent van het aandelenkapitaal vertegenwoordigen, voortaan onderwerpen op de agenda van de vergadering van aandeelhouders kunnen plaatsen. Die grens was 10 procent.

De beschermingswal die CSM heeft opgericht met de zogenoemde niet-royeerbare certificaten van aandelen is inzet van een slepend conflict met de Vereniging voor de Effectenhandel (voorheen de Amsterdamse effectenbeurs). Beleggers kunnen de niet-royeerbare certificaten die op de beurs verhandeld worden nooit omzetten in gewone aandelen met stemrecht.