Cocu kiest 'op gevoel' voor Barça en Spanje

EINDHOVEN, 3 FEBR. De aanwezigheid van zes landgenoten heeft voor voetballer Phillip Cocu geen rol van betekenis gespeeld bij zijn keuze voor Barcelona. De huidige speler van PSV, die gisteren in Eindhoven bekendmaakte een driejarig contract bij de Spaanse topclub te zullen tekenen dat komende zomer ingaat, had ook een aanbieding van Internazionale uit Milaan.

“Bij Inter speelt Winter, ook een Nederlander”, zei Cocu. “Dat doet voor mij niet terzake. Ik heb puur gekozen voor de club. Barcelona, de speelstijl, het land en de cultuur passen waarschijnlijk het best bij me. Ik denk dat het me wel zal bevallen, daar.”

Bewust koos de 27-jarige middenvelder voor een driejarig contract (“Daarna zien we wel verder”), bewust ook vermeed hij een tussentijdse overstap. “Nu staat Barcelona wat onder vuur, maar dat maakt mij niet uit. Twee overwinningen en het is daar weer hosanna. Maar tussentijds vertrekken betekent ineens in een ander elftal terechtkomen. Dat kan wat problemen opleveren. Die wilde ik vermijden, vooral omdat er na dit seizoen ook nog eens een WK is.”

De beslissing nam hij enkele dagen geleden, “gevoelsmatig”. Zaakwaarnemer Rob Jansen van Sport-Promotion handelde de zaken daarna financieel af. Jansen handelde één keer eerder, in het geval Richard Witschge, een transfer af met Barcelona. Dat verleden speelde geen enkele rol. Jansen: “Phillips keuze was duidelijk: Barcelona. Dat gebeurde niet op financiële gronden, in dat opzicht was Inter net zo goed. Ook PSV had een zeer goede constructie bedacht. Cocu had echter een duidelijke afweging gemaakt. Hij wilde naar het buitenland.”

Eén keer was Cocu de afgelopen weken in Spanje, vooral om te praten met Louis van Gaal, de coach van Barcelona. Op korte termijn is er geen nieuwe trip gepland. De keuring vindt waarschijnlijk pas plaats na het WK voetbal, daarna volgt pas de formele ondertekening van de verbintenis. Cocu speelde 268 wedstrijden in de Nederlandse competitie. Vijftien keer kwam hij in actie als international.

Cocu wordt de vierde Nederlandse speler bij Barcelona. De verdedigers Reiziger en Bogarde en doelman Hesp staan er al onder contract. De technische staf van de Spaanse club telt ook drie Nederlanders: behalve trainer Van Gaal ook diens assistent Van der Lem en keeperstrainer Hoek. (ANP)