China weigert ballon toegang

PEKING, 3 FEBR. China heeft de drie ballonvaarders die proberen als eerste een non-stop vlucht rond de wereld te maken “uit veiligheidsoverwegingen” de toegang tot zijn luchtruim geweigerd.

Het team, onder leiding van de Zwitserse psychiater Bertrand Piccard, met de Belgische piloot Wim Verstraeten en de Britse technicus Andy Elson, zal de route moeten verleggen naar het zuiden en een omweg moeten maken via India, Birma, Vietnam en Laos. De laatste hoop is echter gevestigd op de Zwitserse minister van Financiën, Kaspar Villiger, die vandaag op het Wereld Economisch Forum in Davos spreekt met een daar aanwezige Chinese onderminister.

China had al eerder laten weten geen toestemming te willen geven, maar de ballonvaarders gingen er van uit dat de Chinezen hun mening zouden wijzigen als bleek dat de ballon veilig tot de Chinese grens zou zijn gekomen.

Als gevolg van het Chinese besluit, zijn de ballonvaarders gedwongen de straalstroom te verlaten, waarin de ballon snelheden kan halen tot 230 km/uur. Het team had een voorkeur voor de Chinese route omdat de leden liever niet boven het dicht beboste zuidelijke deel van Azië zouden zijn gevlogen. Als toestemming uitblijft, zal de recordpoging wellicht mislukken, omdat de omweg te veel brandstof kost. Eerder moest ook al van de snelle route worden afgeweken door een lek, dat zaterdag door Elson is gedicht.

Vorig jaar zijn al meer dan tien pogingen gedaan om non-stop in een ballon rond de wereld te vliegen. Piccard en de zijnen zijn afgelopen woensdag in Zwitserland vertrokken. (Reuters, AP)