CDA-vragen aan Sorgdrager

DEN HAAG, 3 FEBR. Het CDA wil opheldering van minister Sorgdrager (Justitie) over berichten dat zij de Tweede Kamer onvolledig heeft geïnformeerd over de gebeurtenissen rond de in opspraak geraakte procureur-generaal D. Steenhuis.

De GPD-bladen (waaronder Haagsche Courant, Utrechts Nieuwsblad en Rotterdams Dagblad) melden vandaag dat de voorzitter van het college van procureurs-generaal, Docters van Leeuwen, anderhalve week geleden een voorstel heeft gedaan om het geschil over Steenhuis op te lossen. Minister Sorgdrager zou woensdag 21 januari positief op het voorstel hebben gereageerd. Maar de volgende avond, toen de procureurs-generaal op het departement moesten verschijnen voor crisisberaad, repte de bewindsvrouw niet meer over het voorstel.

Het ministerie van Justitie en het openbaar ministerie willen het bericht “ontkennen noch bevestigen”.

Het Tweede-Kamerlid Koekkoek (CDA) zou vanmiddag om een brief van de minister vragen.

Volgens de GPD, die zich baseert op anonieme bronnen, behelst het voorstel van Docters van Leeuwen een uitbreiding van het college van pg's van vier naar vijf mensen. Ook zou Steenhuis een deel van zijn huidige takenpakket moeten inleveren. Door deze inhoudelijke degradatie zou Sorgdrager de omstreden pg hebben kunnen 'straffen'.

Sorgdrager heeft in een brief aan de Kamer, waarin ze een chronologisch overzicht geeft van de gebeurtenissen vanaf 14 januari, geen gewag gemaakt van een gesprek met Docters van Leeuwen op 21 januari. Ook heeft ze de Kamer niet verteld over zijn vermeende voorstel. De super-pg zou de minister op de ochtend van het Kamerdebat over de kwestie, op woensdag 28 januari, nog hebben geschreven dat hij dacht een “begin van overeenkomst” te hebben bereikt.

Procureur-generaal Steenhuis raakte in opspraak door de vermeende belangenverstrengeling tussen hem en bureau Bakkenist.