Beurs van Maleisië met kwart omhoog

HONGKONG, 3 FEBR. De aandelenkoersen op de beurs van Kuala Lumpur zijn vanmorgen met een ongekende 23,14 procent gestegen. Daarmee reageerden handelaren op de forse koerssprong die veel Aziatische beurzen gisteren al maakten, toen de beurs van Maleisië gesloten was.

Gisteren stegen Hongkong, Jakarta, en Singapore alle met rond de 14 procent, Bangkok met 12 procent en Manila met 10 procent. Het hervormingsplan in Indonesië dat vorige week werd gelanceerd, en de overeenstemming tussen Zuid-Korea en een groep van Westerse banken over schuldsanering bepaalden de stemming. Handelaren signaleerden een hernieuwde instroom van Westers beleggerskapitaal, hoewel stijging van de valutakoersen die zo'n instroom zou moeten vergezellen, beduidend minder was dan de stijging van de aandelenkoersen.

De meeste andere beurzen in Azië deden het vanmorgen na de grote stijging van gisteren rustig aan. Singapore en Jakarta waren met -1 procent en - 3,1 procent lager, ook Manila en Bangkok sloten met licht verlies, evenals Hongkong (- 0,5 procent). De beurs van Seoul, gisteren met - 4,2 procent een van de weinige verliezers, herstelde met 1,2 procent.

Op de valutamarkt herstelde vooral de Thaise baht tegenover de dollar, tot 49 baht per dollar. Ook de Europese beurzen, die gisteren fors stegen, deden het vanmorgen kalm aan, met lichte verliezen rond het middaguur.