ANANAS-KOKOS-KERRIE

De manier waarop gasten thuis worden ontvangen, is in de loop der jaren nogal wat veranderd. Vroeger was het voldoende vrienden en familie voor een borrel en misschien wat hapjes te vragen. Tegenwoordig voelen velen zich bijna verplicht om gasten een complete maaltijd voor te zetten. Nu hoeft dat nog geen ramp te zijn. Een heerlijke stoofschotel met aardappelpuree en roomijs van de Italiaanse ijssalon toe vraagt weinig inspanning, maar helaas zijn de verwachtingen van zowel gastvrouw als gasten vaak veel te hoog gespannen.

Sommigen lijken er een wedstrijd van te maken wie het meest exquise en uitgebreide diner kan maken. Ik heb me daar ook wel eens aan bezondigd, maar heb de laatste jaren geleerd mijn enthousiasme iets te beteugelen, zodat aan het eind van het avond niet alleen de gasten tevreden zijn, maar ik ook niet neerplof met een 'nooit meer' gevoel.

Onlangs had ik gasten te eten die ik niet zo vaak zie. Daarom wilde ik niet de helft van de avond in de keuken staan, maar er eenvoudig een lekker en vooral ontspannen etentje van maken. Als voorgerecht koos ik een traditionele Thaise garnalensoep. Als hoofdgang serveerde ik Thaise eendenkerrie met een verse ananas-kokos en gekookte rijst. Tot besluit gaf ik met stemgember gevulde lychees die in chocolade waren gedoopt. Net als ik kunt u nu behalve de soep alles op uw gemak van tevoren maken, ook de rijst. De andere recepten voor dit diner volgen binnenkort.

Snijd de bovenkant van de ananas af met behulp van een scherp roestvrijstalen mes. Snijd een plakje van de onderkant af, zodat de ananas rechtop op een werkvlak kan staan. Snijd dan, van boven naar beneden, dunne repen schil van de ananas. Leg de ananas vervolgens horizontaal op het werkvlak en kerf in een schuinlopende spiraal een serie V-vormige inkepingen langs de 'ogen'. Snijd langs ongeveer drie ogen tegelijk. Kerf nog een serie V-vormige inkepingen langs de ogen en begin vanaf het punt waar u eindigde met de laatste inkeping. Begin wanneer u één rij ogen uitgesneden hebt met de volgende rij ogen. (Op deze manier verspilt u niet zo veel vruchtvlees en krijgt u ook een mooie decoratieve rand.) Snijd voor dit recept de ananas in de lengte in 3 of 4 parten. Verwijder de kern en snijd het vruchtvlees overdwars in plakken. Verhit de olie in een zuurbestendige, zware pan op een matig vuur. Doe er de ui en knoflook in en fruit ze onder af en toe omscheppen goudbruin. Roer er de koriander, komijn en het chilipoeder of de gehakte chilipeper door en roerbak nog een paar minuten. Schep er de blokjes ananas door en laat even bakken. Voeg de kokosmelk, specerijen, wat zout en de suiker toe. Schep alles goed om en breng langzaam al roerend tegen de kook aan. Laat een paar minuten sudderen en dien op of houd warm op een rechaud.

Voor vier tot zes personen:

De helft van een grote, stevige ananas (circa 850 gram), of 1 kleine ananas

2 eetlepels olie

1 middelgrote ui, gesnipperd

1 dessertlepel fijngehakte knoflook

1 eetlepel gemalen koriander

1 dessertlepel gemalen komijn

2 theelepels chilipoeder, of 1 verse rode chilipeper, gehakt

2,5 deciliter dikke kokosmelk uit blik

3 kardemompeulen, gekneusd

3 hele kruidnagels

1 klein kaneelpijpje

zout naar smaak

2 theelepels palmsuiker of lichtbruine basterdsuiker