Zapman

Eerst hebben een paar handige jongens het begrip 'vakantie' gelanceerd, en toen is langzaam het gepiep en geweeklaag begonnen van de slapjanussen die er hoognodig een paar weekjes tussenuit moeten. Ze zitten er volledig doorheen en ze hebben echt een beetje zon nodig.

Jaar na jaar is dat modieuze geneuzel luider gaan klinken en nu zitten we met terrasjes vol mensen die elkaar vervelen met vakantiebelevenissen. Hele verjaardagen worden verziekt met geblaat over reisbestemmingen. En maar kooldioxide de atmosfeer inblazen met die stinkvliegtuigen, en je kont in de zon draaien of zogenaamd kennisnemen van andere culturen.

Zo is het gegaan, en niet andersom. En zo is het ook gegaan met de winterstop. Eerst had je de winterstop en met de jaren is het in de Nederlandse voetbalwereld bon ton geworden om te zwetsen over zware inspanningen en overbeladen programma's, en dat de spelers tegen december echt aan een paar weken rust toe zijn. In Engeland, waar ze op de velden nog veel harder te keer gaan dan hier, hebben ze nog nooit van winterstop gehoord, maar de Nederlandse voetbalmietjes moeten rond de jaarwisseling zo nodig op adem komen. En daarom is anderhalve maand lang de zondagavondse Studio Sport met drie kwartier ingekort en heb ik zes keer moeten kijken naar Sports on Top, een sportprogramma van de TROS waarvan ik de formule nog steeds niet heb achterhaald. Ja, er komen mensen uit de sportwereld aan het woord, dat zie ik ook wel. En ze hebben het helemaal gemaakt, grote villa's en dikke portemonnees. Maar van vier van de zes had ík nog nooit gehoord. Gisteravond was als laatste de beurt aan een Oost-Duitse kunstschaatster, Katarina Witt, mij volslagen onbekend. Tegenwoordig zit ze in Amerika, ze schaatst er in ijsshows. En daar kwamen weer die types in beeld die gingen zeggen dat de gast van die avond zo leuk, goed en aardig was. Ze scheen ook een groot gevoel voor humor te hebben. En om ons te tonen hoe groot, vroeg de interviewer aan Katarina of het niet tijd werd voor een klein Katarinaatje.

“O, zo'n lief klein baby'tje”, zegt ze en ze begint helemaal te stralen, zoals mensen wel vaker doen als de voortplanting ter sprake komt. “Ik denk er vaak over na, maar... hoe ging het ook alweer?”