WK Veldrijden

De beste veldrijders ter wereld zijn wederom geen wereldkampioen geworden. De mondiale titelstrijd in Middelfart was voor de Nederlandse favorieten een herhaling van vorig seizoen. Adri van der Poel en Richard Groenendaal reden alle buitenlandse concurrenten maandenlang uit het wiel, maar op het beslissende moment waren de rollen omgedraaid. Van der Poel eindigde in de achterhoede met een 25ste plaats, Groenendaal stelde teleur met een negende plaats.

Beide coureurs erkenden hun nederlaag zonder morren. Van der Poel maakte na afloop een overwinningsteken naar de feestvierende De Clercq. “Mario is een hele goeie kampioen.” Groenendaal werd getroost door de winnende coach Eric de Vlaeminck. “Ik ben gewoon weggereden, heel simpel. De harde ondergrond was in mijn nadeel, maar in een supervorm had het parcours geen verschil gemaakt.”

Groenendaal nam in de eerste ronde de leiding. Hij kon het hoge aanvangstempo echter niet lang volhouden. De winnaar van de wereldbeker behaalde zijn slechtste klassering van dit seizoen. Hij zegevierde in zestien van de 29 koersen. Volgens Groenendaal miste hij de vereiste topvorm. “Ik was vandaag honderd procent, de rest was 120 procent.” Van der Poel won dit seizoen acht veldritten. Maar op het WK reed hij een kansloze race en klaagde hij over een beginnende voorhoofdsholte-ontsteking. “Door de pijn kon ik niet uit het zadel komen en dan ben je gewoon kansloos.”

De 38-jarige Van der Poel kan tot zijn pensioen teren op de wereldtitel van 1996. Het WK in Sint Michielsgestel moet in 2000 het eindstation worden van een lange carrière. Voor Groenendaal lijkt de regenboogtrui een obsessie geworden, hoewel de 26-jarige nog heel wat rondjes door het bos kan fietsen. De uitblinker van het voorseizoen verborg zijn teleurstelling achter een weinig overtuigende reeks verklaringen. “Het WK is een momentopname en de winnaar krijgt toevallig een truitje. Ik wil gewoon de beste crosser van de wereld zijn en dan maakt een streepjestrui weinig indruk. Ik blijf gewoon de beste.”